sunnuntai, heinäkuuta 31, 2005

Pyhän Sebastianin kaunis vartalo



Pyhä Sebastian Sodoman, Mantegnan ja Carianin kuvaamana

Pyhä Sebastian on todennäköisesti "maalaustaidetta eniten inspiroinut pyhimys", kuten kirjoittaa kuubalainen Abilio Estévez. Hän jatkaa, että kiehtovinta on se, miten kidutus liittyy kauneuteen, ja että renessanssista asti lähimmäisen tuska on lumonnut ihmiset.

Pyhimyksenä Sebastianissa ei olekaan mitään erityisen inspiroivaa. Hänen kerrotaan olleen keisari Diocletianuksen suosikki ja henkivartiokaartin kapteeni. Kun Sebastian kääntyi kristinuskoon, Diocletianuksen kerrotaan määränneen hänet jousimiesten maalitauluksi. Sebastian kuitenkin selvisi hengissä, ja lopulta hänet hakattiin kuoliaaksi.

Useimmissa maalauksissa Pyhä Sebastian on kuvattu kauniiksi nuorukaiseksi, joskus tuskin teini-ikäiseksi. Yllä olevassa kuvassa oikealla Carianin Sebastian on suorastaan keimaileva, kuin mannekiininäytöksen päätähti. Henkivartiokaartin kapteeni tuskin olisi ollut näin sorja nuorukainen. Vaikuttaa siltä, että hänen hahmossaan taiteilijat pääsivät kuvaamaan alastonta miesvartaloa, jopa poikavartaloa.

Katolisen kirkon mukaan Pyhä Sebastian on hyvin monen asian suojeluspyhimys, muun muassa paavin sveitsiläiskaartin. Kun otetaan huomioon, että hänet rei'itettiin nuolilla (vaikka hän ei siihen kuollutkaan), minusta on rehellisen huvittavaa, että hän on pitsintekijöiden suojeluspyhimys. Katolinen kirkko ei mainitse homoseksuaaleja, mutta hahmon homoeroottinen kiinnostavuus on niin ilmeistä, että se huutaa. Abilio Estévez viittaa vain ohimennen Sebastianin lihaan tunkeutuvien nuolenkärkien fallossymboliikkaan, mutta jotkut kommentoijat ovat viitanneet juuri tähän puoleen.

Kiinnostus Pyhää Sebastiania kohtaan ei loppunut renessanssin jälkeenkään. Tammikuussa 2003 King's University Londonissa, Länsi-Ontariossa järjesti näyttelyn "The Feast of St Sebastian"; Pyhä Sebastian taiteessa antiikista nykypäiviin.