perjantaina, heinäkuuta 22, 2005

Levottomat lehmätLehmä se kuun yli loikki

Liechtenstein onnistui ylittämään uutiskynnyksen kieltämältä lehmiltä huumeen käytön. Maanviljelijöillä on ollut tapana syöttää lehmilleen hamppua. Onnelliset ja rauhalliset lehmät tuottavat enemmän maitoa. "Lehmät ovat stressaantuneita nykyisin", sanoo hampunkasvattaja Jean-Pierre Egger. Nyt Liechtensteinin hallitus on kieltänyt tämän tavan. Heitä huolettaa, että maitoon jäisi cannabisjäämiä. Maanviljelijät puolestaan sanovat, että eurooppalainen hamppu on eri juttu kuin aasialainen - lehmät ottavat rennosti, mutta ne eivät lennä korkealla.

Kansantapa on syksyisin panna kukkia lehmien sarviin ja sitoa lypsyjakkara parhaan lehmän niskaan - kuulostaa hiukan epämukavalta lehmälle. Mieleeni tulee pakostakin näky jodlaavista lehmistä kukka tukassaan ja silmät pyörien päässä. Hippiajatukset on paras jättää - ei enää hamppua naudoille.

Liechtenstein on niin pieni maa, että sinne mahtuu vain 250 km teitä ja muutama hiihtokeskus. Ja Liechtensteinin prinssihallitsija - maa on monarkia. Liechtensteinin ensimmäinen monarkki mainitaan 1100-luvulla, joten kun Saksa yhdistyi, Liechtenstein pysyi itsenäisenä. Asukkaita on hiukan yli 33 000. Päätuotteisiin kuuluvat - tietysti - postimerkit, kuten kaikissa postimerkkimaissa. Rahanpesusta maata on epäilty, mutta juuri pari päivää sitten Liechtenstein otti käyttöön sitä torjuvan lain. Voi, ei hamppua, ei mafian pyykkäreitä - kuulostaa tylsältä paikalta.