perjantaina, heinäkuuta 15, 2005

Saba Douglas-HamiltonSaba, Dudu ja äksyilevä elefantti

Toisilla perheillä on onni siirtää kiehtovia ammatteja vanhemmilta lapsille. Iain Douglas-Hamilton sai 23-vuotiaana tutkijanalkuna tehtäväkseen laskea elefantteja Lake Manyaran kansallispuistossa. Hänen kiehtovista kokemuksistaan krtoo kirja "Viisisataa elefanttia". Kirjassa kuvataan myös, miten hän tapasi Orian ja meni naimisiin tämän kanssa. Elefanteista tuli perheen elämäntyö. Iain kehitti radiokaulussysteemin, jota vieläkin käytetään. Hän tutustui läheisesti useisiin elefantteihin - kirjan hellyttävin kuva on se, missä Oria esittelee vastasyntyneensä nuoelle elefanttinaaraalle Virgolla, jolla itselläänkin oli poikanen.

Pari sai kaksi tytärtä, Saban ja Dudun, jotka viettivät villin lapsuuden Afrikan eläinten parissa. Kuva perhealbumissa esittää, miten Dudu saa potkun elefantilta sen vaikuttamatta mitenkään erityisesti -vähän kuin maalaislasta olisi potkaissut lammas. Iain ja Oria perustivat järjestön "Save the Elephants" - STE. STE sai taakseen merkittäviä henkilöitä prinssi Bernhardista tutkimusmatkailija Sir Wilfred Thesigeriin.

Saba luki itsensä sosiaaliantropologiksi - hänen äitinsä oma ala. Hän ajautui kuitenkin kuin pakon sanelemana eläintutkimukseen. Hänen tutkittaviaan ovat olleet simpanssit, elefantit (tietysti!) ja leijonat. Siinä sivussa hän on kiinnostunut useista laumaeläimistä Lapin poroista Arabian kameleihin. Hän ja Dudu toimivat yhdessä ja tekevät filmejä mm. BBC:lle. Sabaa näkee esimerkiksi kanavalla "Animal Planet". Hänen tutkimuskohteitaan on mm. leijona, joka on adoptoinut antiloopin.

Saba on syntynyt erämaahan; on kiinnostavaa nähdä, irroittaako se koskaan otettaan.