sunnuntaina, heinäkuuta 10, 2005

Pekingin ihminen

Kun esi-ihmisten löytyminen Aasiassa oli kiistan kohteena, 1920-luvulta eteenpäin tehtiin kaivauksia lähellä Pekingiä, Zhoukoudianissa. Sieltä löydettiin hampaita, kallojen osia, ja kaivausten jatkuessa 30-luvulla, yhteensä 30 ehjää kallokoppaa. Näistä otettiin valokset ja tehtiin mallit, jotka lähetettiin Eurooppaan. Ne aiheuttivat suurta kiihtymystä, koska ne tuntuivat sijoittuvan jonnekin apinan ja Homo Neanderthalin välimaastoon. Lopulta niille annettiin nimi Sinecanthropus pekinensis, niitä ei siis haluttu lukea Homo-ryhmään.

Pekingin ihminen osasi käyttää tulta (vaikkakaan ei todennäköisesti sytyttää sitä) ja lohkoi kivisiä työkaluja. Nykyään heidät luetaan ryhmään Homo erectus, kuten useat muutkin alkuihmiset. Pekingin ihmisen tilannetta mutkisti se, että alkuperäiset löydöt katosivat.

Japanilaisten valloitettua Pohjois-Kiinan kaivaus oli jouduttu jättämään oman onnensa nojaan(kaivaukselle jätettiin kolme kiinalaista vartijaa, jotka japanilaiset surmasivat). Kallisarvoiset löydöt pakattiin huolellisesti ja lähetettiin junalla amerikkalaisten merijalkaväen miesten huostassa satamaan, josta ne piti toimittaa Yhdysvaltain sotalaivalla Amerikkaan turvaan. Junan ollessa matkalla japanilaiset hyökkäsivät Pearl Harboriin. Japanilaiset valloittivat junan ja arkeologisia aarteita sisältävät laatikot katosivat. Niitä ei ole tähän päivään mennessä löydetty. Kiinalaiset aikovat sisukkaasti jäljittää kadonneita luita, vaikka jälkien voidaan sanoa kylmenneen. Joka tapauksessa Pekingin ihminen hävisi joksikin aikaa myyttien hämärään ja sitä on voitu käyttää monenlaisten hämärien ideoiden tukena alkaen kreationistien väitteistä, että Pekingin ihminen oli tahallinen väärennös, ja päättyen tarinoihin, että he söivät toisiaan (tämä väite loukkaa kiinalaisia eniten).

Viiden kallon löytyminen olisi tietenkin hieno juttu, mutta Pekingin ihminen ei ole niiden varassa. Heti sodan loputtua kiinalaiset aloittivat kaivaukset uudelleen ja jatkavat niitä vielä tänä päivänäkin. Kuten Kiinan Tiedeakatemian asiantuntija Gao Xing sanoo:

"Mankind can give up many things, but there is one thing that we can never abandon -- that is our ancestors."

Zhoukoudianista on löydetty niin runsaasti Pekingin ihmisen jäännöksiä, että enää ei ole epäilystä tämän Homo erectuksen olemassaolosta. Lisäksi on löydetty nuorempia kerroksia, joista on löytynyt jatkuvat asutuksen jälkiä ja yhä kehittyneempiä jäännöksiä. Kiinan arkeologeilla on syytä ylpeyteen - he ovat todistaneet ilman epäilyksen häivää, että Homo erectus, eräs ihmisen esi-isistä, on asunut näillä vuorilla ainakin 250 000, ehkä jopa 400 000 vuotta sitten.


Pekingin ihmisen kallosta tehty malli.