keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2005

Vaaralliset hait


Härkähai

Floridassa on parhaillaan haikauhu: kaksi nuorta on joutunut hain saaliiksi. Toinen kuoli, toinen taistelee elämästään. Kummassakin tapauksessa hyökkääjä oli härkähai, mutta viranomaiset ilmoittavat, että kyseessä ei ollut sama yksilö.

Hait eivät ole niin vaarallisia kuin tapausten aiheuttamasta kohusta voisi päätellä. Vuodessa kuolee Yhdysvalloissa mehiläisenpistoihin useampia ihmisiä kuin koko maailmassa haiden hampaisiin. Ne ovat kuitenkin pelätyin vaara. Tornadot ja maanjäristykset ovat luonnonvoimia, auto-onnettomuudet tavanomaisia tilasto-onnettomuuksia. Hai on elävä, syvyyksissä väijyvä kauhu, jonka ilkeässä verenhimossaan hyökkää leikkivien, iloitsevien ihmisten kimppuun. Hain uhrista ei usein löydy jälkeäkään - kamppailun merkkinä saattaa olla vain tahra vedessä.

No, tietenkään hait eivät ole tahallaan ilkeitä. "Tappajahai" on elokuva. Haiongelma syntyy rannoilla, joilla ihmiset suurina joukkoina vaeltavat hain alueille - rantaurheilun trooppisissa paratiiseissa, Floridan, Australian ja Etelä-Afrikan uimarannoilla. Välimerellä sattuu, että kuutamouinnille lähtenyt turisti ei koskaan palaa rantaan, mutta nämä tapaukset pannaan usein humalan tai uupumuksen tiliin -haita ei huomata syyttää. Silti Välimerellä elää 46 hailajia, joista 15 lasketaan vaarallisiksi.

Neljä hailajia on todella vaarallisia. Floridan hyökääjä oli härkähai. Sitä kutsutaan myös Sambesi-haiksi. Härkähai on vaarallisin hai, koska se syö mitä tahansa, mitä saa kiinni, ja koska se tulee rannikoille, mataliin vesiin, jopa jokiin ja järviin. Härkähaita on tavattu Amazonilla Perussa saakka, Nicaragua-järvessä ja tietenkin suurissa trooppisissa joissa, kuten Sambesissa.

Tiikerihailla on samanlaiset elintavat kuin härkähailla ja vielä valikoimattomampi ruokavalio. Sitä on kutsuttu evälliseksi roskatynnyriksi. Tiikerihai voi tulla alle metrin syvyiseen veteen ja se pitää mutaisista joensuistoista. Iskelmän tiikerihai ei luonnossa ole mikään jalo peto, mutta nopea ja vaarallinen.

Valtamerten valkotäplähai ei tule uimarannoille, se on syvien merien laji. Valkotäplähai on erittäin aggressiivinen ja hyökkää myös veneiden kimppuun. Haaksirikkoisille se on kauhu. Tunnettuja tapauksia ovat "Nova Scotian" haaksirikko toisen maailmansodan aikana, jossa yli 800 haaksirikkoisesta pelastui alle 200, samoin "Indianapoliksen" upotus ja sitä seuranneet haihyökkäykset. Kun vuonna 1987 filippiiniläiseen matkustajalauttaan "Donna Paziin" törmäsi tankkialus, henkiinjääneitä oli seuraavana aamuna 23 miestä ja 2 naista. Lautalla oli ollut 3-4000 matkustajaa. Hait olivat olivat surmanneet ja syöneet suurimman osan.

Suuri valkohai on elokuvista tuttu hirviö. Se kasvaa 6,5 - 8 metriä pitkäksi ja surmaa erityisesti Kalifornian, Australian ja Etelä-Afrikan rannikoilla. Sidneyn satamasta kerrotaan tarinaa souturegatasta, josta valkohai kiinnostui. Kahdeksikko joutui soutamaan parasta vauhtiaan rantaan ja pitkälle maihin valkohai puolivälissä venettä ja peräosan miehistö kompuroimassa kohti keulaa sen hampaiden edessä. Valkohai ei kuitenkaan riipu saaliissaan yhtä sinnikkäästi kuin härkähai, vaan haukkaa usein vain kerran, joten uhreista suurehko osa selviää (mikäli pelastajat ovat lähellä - valkohai haukkaa todella suuren palan).

Tasapuolisuuden nimessä on todettava, että useammin ihminen syö hain kuin hai ihmisen.