tiistaina, kesäkuuta 21, 2005

Hirttäjäisiä


Hartlepoolin apina ja Erwinin elefantti

Hartlepoolin kaupungin rannalta löydettiin viime kuussa 15 cm pitkä gorillan luu. Löytö saattoi poliisit ymmälle. Se tuntuu vahvistavan paikallisen perimätiedon, jonka mukaan Napoleonin sotien aikaan ranskalainen sotalaiva haaksirikkoutui Hartlepoolin edustalla. Laivasta pelastui yksi haaksirikkoinen, ranskalaiseen univormuun puettu apina. Paikallisten asukkaiden mielestä otus saattoi olla ranskalainen vakooja. Sitä kuulusteltiin, mutta vastauksia ei saatu. Niinpä rannalla pidettiin oikeudenkäynti, vakooja tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin kalastusaluksen mastoon. Tapauksesta on tehty lauluja:

In former times, when war and strife
The French invasion threaten'd life
An' all was armed to the knife
The Fisherman hung the monkey O !

The Fishermen with courage high,
Siezed on the monkey for a French spy;
"Hang him !" says one; "he's to die"
They did and they hung the monkey Oh!

They tried every means to make him speak
And tortured the monkey till loud he did speak;
Says yen "thats french" says another "its Greek"
For the fishermen had got druncky oh!

Epäilyksiäkin on esiintynyt. Jotkut sanovat, että Hartlepool oli satamakaupunki, ja sieltä olisi löytynyt kylliksi merimiehiä, jotka tiesivät, miltä apina näyttää. Skotlannista tunnetaan myös kansanlaulu "And the Boddamers hung the Monkey-O". Laulu on mahdollisesti vain siirretty Hartlepooliin. Mutta mistä gorillan luu sitten on putkahtanut?

Erwinin elefantista ei ole epäilyksen häivää. Mary-niminen sirkuselefantti talloi harjoittajansa hengiltä vuonna 1916. Sirkus piti paraatia Kingsportin kaupungissa, kun Mary pysähtyi ja koetti noukkia vesimelonin kuoren jalkakäytävältä. Harjoittaja pisti Maryä kepillä, ja Mary noukki hänet selästään, nakkasi maahan ja astui hänen päänsä littiin. Sen jälkeen Mary jatkoi paraatimarssiaan ja esiintyi illalla normaalisti.

Tarin kulki sirkuksen mukana Erwiniin, jonka asukkaat kiihtyivät pahasti. Jotkut väittivät, että ellei elefantille tehdä jotakin, Kingsportin asukkaat tulevat ja teloittavat sen tykillä ampumalla. Toiset väittivät, että kuvernööri oli tuominnut Maryn hirtettäväksi. Näytöksiä peruutettiin. Sirkuksen johtaja päätti, että jos elefantista on luovuttava, tehdään se ainakin tyylillä. Niinpä 3000 katsojan silmien edessä Mary hirtettiin kettingillä rautatienosturin nokkaan. (Sharyn McCrumb on kertonut hirtetyn elefantin tarinan kirjassaan "The Ballad of Frankie Silver", jaAngela Brown kolumnissaan "1916 Elephant Hanging Still Haunts Erwin".)