lauantaina, kesäkuuta 11, 2005

SusitoteemiPeter Jackson ei haasteita pelkää. Kun hän on saanut valmiiksi "Tarun sormusten herrasta", hän - ainakin kiinalaisten lähteiden mukaan - aikoo filmata Jiang Rongin romaanin "Susitoteemi". Filmistä voi tulla kiinnostava - kiinalaiset aikovat upottaa rahaa sen erikoistehosteisiin ja lisätä tarinaan sankarittaren, joka Jinag Rongin 30 vuoden työn tuloksesta puuttuu. Sen pitäisi valmistua sopivasti Pekingin olympialaisiin.

"Susitoteemi" sisältää useita tarinoita mongolien ja susien kohtaamisesta arolla. Se ei niinkään ole romaani, vaan laaja tutkimus mongolien ja susien suhteesta. Susi on mongolien erityistoteemi. Mongolilaumat pitivät sudenhäntiä sotaviireinään samoin kuin hevosenhäntiäkin. Tämän päivän mongolien suhde susiin on kaksinainen, ei niinkään kunnioitettuna esi-isänä, vaan arvostettuna kilpailijana ja vihollisena. "Mongolia Today" kertoo sudenmetsästäjä Purevdorjen suulla, miten kommunismin aikana asiat olivat paremmin: maa piti kaksi suurta sudenmetsästyspäivää vuodessa. Nyt susia jahtaavat "kapitalistirikkaat" jeepeillä, "mutta he eivät koskaan saa mitään, sudet ovat liian älykkäitä heille", sanoo Purevdorje. Köyhemmätkin ja vähemmän kapitalistiset mongolit metsästävät edelleen susia; suden tappaminen tammikuussa tuottaa erityistä onnea.

"Susitoteemi" esittää sudet mongolien etnisenä vertauskuvana ja lampaat han-kansan (kiinalaisten). Lohikäärme taas, jota kiinalaiset itse mieluiten esi-isänään kunnioittavat, oli aatelisten tunnus. Mikäli filmistä koskaan tulee mitään, sen sisältöä ainakin on muutettava. Kiinalaiset tuskin haluavat nähdä kansaansa kuvattavan lammaslaumana, jota mongolisudet jahtaavat.

1 Comments:

Blogger Jani said...

Eipä Jackson tosiaan haasteita pelkää; parhaillaanhan hänellä on loppusuoralla uusi versio King Kongista.

5:15 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home