lauantaina, kesäkuuta 04, 2005

Bono Vince Malum


Pyhä Isidore

Kaikella on oma suojeluspyhimyksensä; niin myös Internetillä ja tietokonetta käyttävillä. Kun joudumme pulaan, meidän sopii rukoilla Sevillan Pyhää Isidorea (560 - 636). Muistakaa pitää hänet erillään maanviljelijöiden Pyhästä Isidoresta ja parista muusta Pyhästä Isidoresta.

Hän ei ole kovin romanttinen hahmo. Isidore ei taistellut lohikäärmeitä vastaan, jakanut viittaansa kerjäläisen kanssa eikä kuollut kammottavalla tavalla uskonsa vuoksi. Hän syntyi perheeseen, jossa kaikki valitsivat uskonnollisen uran. Hänen kaksi veljeään olivat piispoja, hänen sisarensa abbedissa, ja piispa tuli Isidorestakin. Tosin sanotaan, että hän oli alkuun huono oppilas, mutta esitti ongelmansa Jumalalle ja kehittyi aikansa suurimmaksi oppineeksi. Kun tuskailemme tietokoneemme kanssa, tämä esimerkki rohkaisee.

Isidore ansioitui laatimalla tietosanakirjan, joka yhdisti kaiken aikansa tietämyksen, rohkaisemalla heprean ja kreikan kielten tuntemusta ja maallisia tieteitä, kuten lakia ja lääketiedettä. Ilman Isidorea paljon antiikin tietoa olisi kadonnut. Häntä kutsutaan viimeiseksi antiikin kristityksi filosofiksi. Kun tietokoneväki alkoi etsiä sopivaa pyhimystä, he päätyivät Sevillan Pyhään Isidoreen.

Ei siinä kyllin, että meillä on suojeluspyhimys. Meillä on myös järjestö, Sevillan Pyhän Isidoren Virtuaalinen Järjestö. Tämän järjestön tunnus on Bono Vince Malum - Voita paha hyvällä. Vaakunassamme on kaksi Maltan ristiä, jos joku on hakemassa kuvamotiivia kotisivulleen.