keskiviikkona, toukokuuta 25, 2005

Pervitiinistä amfetamiiniin


Thunderboltit ilmassa

US Air Forcella on merkillinen kyky ampua sellaisia kohteita kuin hääjuhlat, pakolaisten traktorisaattueet ja omat tai liittolaisten joukot. Vuonna 2003 Irakin sodan alussa kanadalaiset vaativat tutkimusta, kun heidän joukkojaan tulitettiin ja neljä sotilasta kuoli. Kosovossa albaanipakolaiset näyttivät ilmasta katsoen merkillisesti serbitankeilta. Afganistanissa pommitettiin klaaninvanhimpia, jotka olivat matkalla lorgaan, suureen kokoukseen. BBC:n kuvaajat saivat kurdialueella lähikuvia amerikkalaisten ilmahyökkäyksestä.

Kanadalaisten käynnistämässä tutkimuksessa tuli esiin tieto, jonka mukaan US Air Force on 60 vuoden ajan jakanut lentäjilleen amfetamiinilääkettä nimeltään Dexedrin. Se käyttäminen on "vapaaehtoista", mutta kieltäytyjät määrätään maapalvelukseen, mikä vakavasti haittaa heidän uraansa. Kanadalaisia ampuneista lentäjistä toinen oli tuntia ennen hyökkäystä ottanut 5 mg ja toinen 10mg. Eräs lentäjä sanoi, että otettuaan 10 mg Dexedriniä hän "15 tunnin ajan lauloi ja tanssi ohjaamossa".

Upseerien tietojen mukaan lennoille jaettuja lääkkeitä ei kerätä lennon jälkeen pois, mikä lisää riskiä väärinkäytöksiin. Lisäksi lentäjille jaetaan lentojen jälkeen rauhoittavia lääkkeitä, jotka runsaasti käytettyinä aiheuttavat hallusinaatioita. Persianlahden sodan aikana sattui myös "ystävällistä tulta". Kun useita lentueita jouduttiin määräämään maahan huumeriippuvuuden vuoksi, silloinen ilmavoimien komentaja käski lopettaman Dexidrinin jakamisen. Hänen jäätyään eläkkeelle 1996 käytäntö aloitettiin uudelleen. Samoin kanadalaistapauksen jälkeen lääkitys kiellettiin, mutta aloitettiin taas.

Eräällä keskustelupalstalla armeijan mies ilmaisi mielipiteensä amfetamiinihuolesta varsin selkeästi:

What it says on the bottle is irrelivent, why? Because that involves use for the general public, last time I checked the military was not the general public.

Yhdysvaltain ilmavoimat eivät ole ainoita, jotka jakelevat avokätisesti joukoilleen "vauhtinappeja" eikä niiden käyttö rajoitu viimeaikaisiin sotiin. Toisessa maailmansodassa lääkkeen nimi oli pervitiini ja käyttö sama. Esimerkiksi kunnioitettu Adolf Ehrnrooth joutui pervitiinikierteeseen. Ehrnroothin alaisena toiminut, sittemmin akateemikko Matti Kuusi on kertonut:


"Mutta kun tykistön yhteysmies viestitti, että Äyräpään kirkonmäellä heilutettiin valkoista lippua, miltei tajuton everstimme tilasi sikäläisiin [suomalaisten] asemiimme patteriston iskun."

Mieheni toimi aikoinaan armeijassa kapteenina. Hän osallistui erikoisleirille, jossa kokeiltiin pervitiiniä - lääkärintarkastuksen jälkeen ja tiukassa valvonnassa. Hän on kertonut, että saatuaan annoksen hän oli virkeä ja valvoi. Viisitoista vuorokautta yhteen putkeen. Sitten hän romahti ja joutui kahden viikon toipumislomalle.

Panee miettimään.

1 Comments:

Blogger Sven Laakso said...

Panee miettimään joo.

Tragedia on voimakkaimmillaan kahden jonkinlaisessa rakkaus-, riippuvuus-, alistus- tai vuorovaikutussuhteessa olevan yksilön välinen asia. Tragediassa materiaalinen prinsiippi, luonnon tai valtion laki murskaa ihmisten kahdenvälisen luottamuksen ja solidaarisuuden.

Valtion pienin osatekijä on kahdenvälinen luottam,us, ja ilman sitä mitään valtiota tai aatetta ei ole olemassakaan.

Sota on olotila, jossa kaikki kohdattavat tilanteet ovat traagisia. Sodassa tapahtuu joka hetki kaikki kirjoitetut ja kirjoittamattomat tragediat...

Sodassa on pakko tappaa se, josta luultavasti voisi tulla paras ystäväsi. Sodassa on pakko tappaa se, jota olet koko elämäsi etsinyt, tuleva puolisosi...
Sodassa on pakko tappaa ainoa ymmärtäjäsi ja ainoa rakastajasi tässä maailmassa, sodassa on pakko olla kaikissa tilanteissa niiden puolella joita vihaa... sillä jokainen sotilas on vihollinen. Tämä on sodan jokapäiväisyyttä.

Jokainen sotilas on ammattilainen ainoastaan ja vain edellä kuvatuissa tilanteissa. Sotilaalle tragediaa ei ole olemassa. Sotilaalle, jokaiselle joka pystyy siihen, huumeet ja tappaminen ovat yöunten hekumaan ja päivän täyttymys. Sotilas on maaplaneetalle ominainen eläinlaji.

1:44 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home