lauantaina, toukokuuta 21, 2005

Vatsa kuin täysikuu



Kummastelin aikoinani, miksi vuosisatojen ajan naisten muoti Euroopassa oli niin epäpukevaa, että kaiki naiset näyttivät raskaana olevilta. Lopulta minulle valkeni. He eivät vain näyttäneet siltä, he olivat raskaana. Se oli toivottu ja ihannoitu tila, ja sen vuoksi muotikin suosi pömpöttävää vatsaa ja sen korostamiseksi litteäksi painettua rintaa. Yllä vasemmalla kaksi naista pitää pukunsa laskosta rintaansa vasten. Täsmälleen samalla tavoin somalinaiset pitävät juhlapukunsa laskosta näyttääkseen koristellun alushameensa, ja Somalia on nykyäänkin maa, jossa naisen kunnia ovat hänen lapsensa. Oikeanpuoleisen kuvan pikkutyttö saattaa olla topattu (leningin alla pidetiin toppauksia korostamassa vatsaa, takamuksia tai lantiota - laihuus ei ole ollut muotia ennen 1920-lukua), tai hän voi todella olla raskaana - naisten avioliittoikä oli Euroopassakin usein järkyttävän alhainen.



Vasemmalla on Rembrantin "Flora", mallina Hendrickje Stoffels,hänen taloudenhoitajansa ja rakastajattarensa, joka sai hänelle lapsia. Oikealla on kuningatar Henrietta Maria, Kaarle I:n puoliso. Henrietta Maria oli lähes tauotta raskaana yhdentoista vuoden ajan.



Yllä Barbara Palmer, Clevelandin herttuatar, Kaarle II:n rakastajatar. Ihana Barbara sai Kaarlelle neljä lasta neljän vuoden aikana. Kaarlen oletetaan ylistäneen Barbaran raskaana olevaa vartaloa sanomalla, että hänen vatsansa on kaunis kuin täysikuu. Barbara oli ilmeisesti raskaana silloin, kun Samuel Pepys kertoo kuninkaan ja Barbaran punninneen itsensä ja Barbara painoi enemmän kuin kuningas "mikä heitä suuresti huvitti".

Ainoat naiset, joiden ei ollut sopivaa saada lapsia, olivat palvelijattaret. Palvelijan asuun kuuluikin useasti tiukka miehusta. Siksiköhän maalarit niin mielellään heitä kuvasivat?