lauantaina, toukokuuta 14, 2005

Ferganan laakso


Ferganahevonen

The Ferghana horse is gamed among nomad breeds.
Lean in build, like the point of a lance;
Two ears sharp as bamboo spikes;
Four hoofs light as though born of the wind.
Heading away across the endless spaces,
Truely, you may entrust him with your life...

Tu Fu, poëte Chinois, 8e siècle.

Uutisissa on nähty mellakoita Uzbekistanista. Ulkolaiset toimittajat on ajettu Andizhanin kaupungista, kuolleiden oletettu määrä kasvaa koko ajan. Miksi jokin Andizhan on tärkeä? Vai onko se?

Andizhan on Ferganan laaksossa. Fergana taas on Silkkitiellä. Silkkitie oli ainoa kauppatie Kiinasta Eurooppaan ennen kuin merenkulkijat keksivät merireitin Afrikan ympäri, ja pitkään sen jälkeenkin. Ferganan laakso on ollut merkittävä jo ennen ajanlaskumme alkua. Aleksanteri Suuri perusti sinne kaupungin. Tu Fun runo ylistää Fergana-hevosia, jotka "hikoilivat verta"(?) ja joita Kiinan hallitsijat himoitsivat. Ferganan laakso on myös erittäin hedelmällinen. Siellä virtaavat Amu-Darja ja Syr-Darja, kaksi huomattavaa Keski-Aasian jokea. Laaksossa kasvatetaan mulperipuuta ja sen silkkiteollisuus on ollut kuuluisaa vuosisatojen ajan. Myöhemmin laaksossa alettiin kasvattaa puuvillaa, kuten koko Uzbekistanissa.


Silkkityöläinen

Kiplingin "Kimissä" kuvaamaa "suurta peliä" pelattiin 1800-luvulla Ferganassa. Kyse oli Intian hallinnasta. Englanti sai Intian, mutta Venäjä himoitsi sitä myös. Keski-Aasiassa käytiin hämärää vakoilu- ja valloituspeliä. Venäjä voitti sen valloittamalla Mervin, Bukharan, Samarkandin ja Tashkentin. Sittemmin paljastui, että Ferganan laaksossa on myös hiiltä ja rautaa, joten siitä on tullut suuri teollisuuskeskus; mm. Daewoolla on siellä autotehtaita.

Nyt Ferganan laakso on poliittinen temmellyskenttä; Kirgisia, Kiina, Afganistan ovat sen naapureita ja se on osa Uzbekistania. Täällä kamppailevat fundamentalistiset muslimit venäläisvalloittajia vastaan. Myös Kiinalla ja Afganistanin kulloisellakin hallinnolla on vahvaa mielenkiintoa alueen hallinnon suhteen. Andizhanin tilannetta seurataan tarkkaan.

1 Comments:

Anonymous Mocartes said...

Kuten Meten tiedossa jo varmaan on niin Ferganan laaksossa on kiistanalaisten muinaisten luolamaalausten perusteella vieraillut myös muinaisia astronautteja (esim. http://ufologie.net/htm/fergana.htm).

12:31 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home