torstaina, toukokuuta 05, 2005

Jos dinosaurus pystyy...


Therizinosauruksen kynnet ja saurus suhteessa ihmiseen

Utahista on löydetty dinosaurus, joka oli siirtymässä lihansyöjästä kasvissyöjäksi. Löydölle on annettu nimeksi Falcarius utahensis ja se on lyönyt kaikki ällikällä. Ensinnäkään falcariusten ei pitäisi olla siellä. Ne kuuluvat Therizinosaureihin, joita tähän asti on löydetty vain Mongoliasta. Toiseksi ryhmän edustajat ovat hyvin tehokkaita lihansyöjiä - tai olivat, kunnes tämä yksi laji päätti siirtyä kasvisvalioon.

Therizinosaurukset elivät liitukaudella. Ilmaston lämpeneminen ja kasviston lisääntyvä runsaus saattoi vaikuttaa falcariusten ruokavalion muutokseen. Löytöjen mukaan niillä oli vielä lihansyöjän tehokkaat kynnet, mutta lantion muodosta päätellen niiden maha alkoi jo laajeta - kasvissyöjä tarvitsee pitemmän suolen kasviaineen käsittelyyn - ja hampaat muuttua pienemmiksi. Samantyyppinen hampaisto on tämän hetken iguaaneilla. Falcariusten pää oli myös pienempi ja kaula pitempi kuin niiden puhtaasti lihaa syövillä serkuilla. Niiden arvellaan olleen sulkapeitteisiä. Ne ilmeisesti söivät puiden lehtiä ja hedelmiä, mutta mahdollisesti hätätilanteessa myös pikkuliskoja ja munia. Miksi tehokas lihansyöjä rupeaa kasvisdieetille, on kutkuttava arvoitus.

Utahin löydössä on satojen, ehkä tuhansien yksilöiden luut varsin pienellä alueella. Eräs arvoituksista on, mikä ne keräsi sinne ja mikä lauman tappoi. Muuttovaellus? Vuotuinen tulva-alue, johon luita kerääntyi? Vaikka samalta paikalta olisi löydetty suuri määrä saman lajin luita , ne eivät silti ole kuolleet samaan aikaan tai edes saman 10 000 vuoden aikana.

Joka tapauksessa uusi löytö on sekä mielenkiintoinen lisä tietoihimme dinosauruksista, myös jälleen uusi todiste siitä, että dinot eivät lakanneet kehittymästä koko esiintymisaikanaan.