maanantaina, huhtikuuta 25, 2005

Trendejä ja villityksiäErilaiset hullutukset ilmestyvät tyhjästä ja katoavat tyhjiin säännöllistä vauhtia. Voisin mainita hula-vanteet, superpallot, kääpiönheiton ja 10 km kansankävelyt.

Monet trendeistä ilmestyvät Yhdysvalloissa ja kiertävät maapallon, kuten viuhahtaminen. Jotkut jäävät USA:han. Viimeksi mainituista mainitsen lipputangolla istumisen.

Hollywoodin stuntti Alvin Kelly päätti 1924 istua lipputangon nokassa, koska hänen ystävänsä väitti, ettei hän pysty siihen. Kelly istui 13 tuntia 13 minuuttia (kuva oikealla). Viikkojen sisällä sadat amerikkalaiset yrittivät lyödä hänen ennätyksensä. Ajat venyivät 12, 17 ja 21 päivään. Kansanjoukot kerääntyivät katselemaan kilpailijoita. Kelly päätti saada "lipputangon kuninkaan" arvonimen ja istui lipputangon nupilla Atlantic Cityssä 49 päivää 20 000 ihailijan katsellessa.

Laman alkaessa 1929 trendi kuoli ja korvautui maratontansseilla ("Ammutaanhan hevosiakin").

1939 opiskelija nieli elävän kultakalan - taas vedonlyönnistä ystävän kanssa. Juttu päätyi lehtiin ja pian pääasiassa miespuoliset opiskelijat nielivät tukuittain eläviä kultakaloja, jopa 30 kalaa istuntoa kohti. Eläinsuojelijat puuttuivat asiaan, Massachusettin kuvernööri sääti lain eläinten julmaa ja tarpeetonta tappamista vastaan. Lääkärit varoittivat anemiasta, jonka kaloissa elävät loismadot voisivat aiheuttaa. Lopulta annettiin arvovaltaiselta taholta varoitus, jonka mukaan yli 150 kultakalaa aiheuttaa terveysriskin.

Huippu saavutettiin, kun eräs opiskelija nieli 500 kultakalaa. Tällöin oli kulunut kaksi kuukautta ensimmäisestä kalansyöntitapauksesta. Kesäloma alkoi, ja opiskelijat lähtivät kotiin. Siihen loppui tämä muoti.

Vuonna 1978 Amerikassa esitettiin filmiä "National Lampoon's Animal House", tähtenä John Belushi. Eräässä kohtauksessa pukeuduttiin lakanatoogiin ja laakeriseppeleisiin ja tanssahdeltiin ympäriinsä. Toogabileet tulivat muotiin. Sadoilla campuksilla juhlittiin lakana-asuissa, suurin spektaakkeli oli Wisconsinin Yliopiston toogajuhla, johon osallistui 10 000 opiskelijaa. Syksyllä 1979 juhlat olivat ohi.

Trendit eivät ole ohi, koko ajan tulee uutta. Trendien tutkinnasta on Connie Willis kirjoittanut hauskan kirjan "Bellwether", jos joku sen käsiinsä saa. Siinä on ennustettu enkelitrendi ja kahvin juominen lasista. Suosittelen.