sunnuntaina, huhtikuuta 24, 2005

Katoavat puhelinkopit

Kännykät ovat tuhoamassa yleisöpuhelimia - ei vain Suomessa, vaan koko teollistuneessa maailmassa. MTV:n uutisen mukaan yleisöpuhelinten määrä Suomessa vähenee viidessä vuodessa puoleen nykyisestä. Tällä hetkellä puhelinkoppeja on vielä 24 000.


Mies puhelinkopissa
Vasemmalla Huittisten Katugallerian teos, oikealla brasilialainen sovellutus.

Esimerkiksi Tampereella SOONin vastaava asennuspäällikkö Martti Vuorinen sanoo, että kolikkopuhelimien alamäki alkoi euron käyttöön otosta. Vain harvoja koppeja kannatti muuttaa eurokäyttöisiksi. Kännyköiden lisäksi toinen kannattavuutta vähentävä tekijä on puhelinten tuhoamisvimma. "Mikä ihme niissä oikein ärsyttää?"

Muuallakin maailmassa maksupuhelinten katoaminen aiheuttaa vakavia ongelmia. Esimerkiksi Mainessa, USA:ssa, kännyköiden kuuluvuus on erittäin epävarmaa ja katvealueita on paljon, koska maasto on kukkulaista. Silti puhelinyhtiöt purkavat puhelinkoppejaan.

Kuten kaikki katoava, myös puhelinkopit ja maksupuhelimet ovat saaneet bongaajat ja keräilijät liikkeelle. Internetissä on koottuna linkkejä ja kuvamateriaaleja eri puolilta maailmaa (vähän niin kuin junabongaajat Englannissa).

Edelleen on myös paikkoja, joissa maksupuhelin on poikaa. Kiireiset lentoasemat ja vastaavat paikat ovat täynnä korttipuhelimia. Puhelinkoppi on saanut nimiinsä elokuvankin "The Phone Booth".


Pariisilainen rautatieasema

Uusiakin sovelluksia kehitellään. Johannesburgissa Etelä-Afrikassa taksiyhtiöt ovat yhteitstyössä Taxifonen, Vodacom-verkossa toimivan taksipuhelimen kanssa. Takseissa on korttipuhelimet, joilla matkustajat voivat soittaa.

Ugandassa, Viktoria-järvellä, taas on veneisiin sijoitetuja, aurinkopaneeleilla toimivia maksupuhelimia.


Viktoriajärven puhelinkoppi toimii