perjantaina, huhtikuuta 15, 2005

Chinatown Suomenlahdelle?


Baltic Pearl

Shanghailainen investointiyhtiö, jonka Kiinan valtio omistaa, on suunnittelemassa kiinalaiskaupunkia - nimeltään "Baltic Pearl" - Suomenlahden rannalle lähelle Pietarin kaupunkia.

Kaupunki on tarkoitettu 35 000 asukkaalle, joista noin 400 arvioidaan olevan kiinalaisia liikemiehiä perheineen. Eri lähteiden mukaan kaupunkiin pitäisi tulla hotelleja, ravintoloita, hypermarketteja, elokuvateattereita, kouluja, klinikoita ja buddhalainen temppeli. Hinta-arvio on noin 1,5 miljardia $. Pietarin kaupunginjohtaja Valentina Matvijenko kannattaa hanketta ja sanoo, että se toisi Pietariin 35 000 työpaikkaa. Suunnitellun kaupungin paikka on nyt täysin kehittämätöntä aluetta.

Nyt aietta vastaan on noussut liike, joka keräsi mielenosoitukseen 200 vastustajaa. Liikkeen käynnisti paikallinen pursiseura, jonka alueelle suunniteltu kaupunki sijoittuu.

Joulukuun jälkeen ei ole nähty mitään konkreettista toimintaa, mutta suunitelmien mukaan "Baltian Helmen" pitäisi olla valmiina 5-6 vuoden kuluttua. Paikalliset vastustajat epäilevät, että alueelle tunkeutuu kymmeniä tuhansia kiinalaisia ja seurauksena on prostituutiota ja rikollisuutta. Enemmistö vastustajista sanoo, että he eivät vastustaisi hanketta, jos sen takana olisivat eurooppalaiset.

Toisaalta 34% asukkaista kannattaa hanketta. Svetlana Gavrilova, alakoulun opettaja, sanoo: "Tärkeintä on, että aluetta kehitetään. Ei ole tärkeää, tekevätkö sen venäläiset, kiinalaiset vai marsilaiset."