keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2005

Ankan aivastus (ja sian)


Punaisen Ristin australialaisia vapaaehtoisia 1918

Maailma seuraa nykyään lintuinfluenssan leviämistä. Tauti tarttuu linnuista ihmisiin ja saattaa tappaa, mutta pahinta olisi, jos se kehittäisi ihmisestä toiseen tarttuvan muodon. Silloin tällöin tällaisia versioita on syntynyt, ja seurauksena on yleensä pandemia. Normaalisti influenssa kiertää ihmisestä toiseen ja muuntuu hiukan matkalla. Kun muuntelu on kehittynyt siihen mittaan, että immuniteetti ei kunnolla toimi, seuraa uusi epidemia.

Varsin paha influenssaviruksen versio esiintyi vuonna 1957. Se tappoi 4 000 000 ihmistä. Virus hävisi vuonna 1968, mutta sitä säilytettiin laboratorioissa. Nyt virusnäytteitä on vahingossa toimitettu testieränä 18 eri maahan. WHO on lähettänyt hätäviestin ja pyytänyt tuhoamaan näytteet. Koska vuoden 1968 jälkeen syntyneillä ei ole immuniteettia, viruksen karkaaminen voisi tappaa miljoonia ihmisiä.

Vuoden 1918 influenssaepidemia levisi ja tappoi kuin musta surma aikoinaan. Sitä kutsuttiin espanjantaudiksi, koska se riehui Espanjassa erityisen tuhoisasti tappaen kahdeksan miljoonaa. Ensimmäinen maailmansota oli jo heikentänyt usean maan väestöä nälän ja sodille tyypillisten tautien (mm. pilkkukuume) vuoksi, ja Euroopan ja Yhdysvaltojen sairaalat olivat jo täynnä haavoittuneita. Tämä oli yksi syy epidemian tuhoisuuteen. Toinen syy oli se, että kyseessä oli eläininfluenssa, joka oli muuntunut ihmisiin tarttuvaksi, joten kenelläkään ei ollut immuniteettia. Taudin alkuperä on epäselvä. Sen sanotaan usein alkaneen Kiinasta, kuten niin moni muukin influenssaepidemia. Kiinassa ihmiset, siat ja lintukarja elävät yhteisessä ekoyhteisössä, joka aiheuttaa influenssavirusten siirtymisen ja muuntumisen.

Ennen ensimmäistä maailmansotaa useat virustartunnat länsimaissa alkoivat hevosflunssana, koska ihmiset käyttivät hevosia paitsi vetojuhtina, myös ratsastukseen. Englannissa havaittiin, että hevoset alkoivat yskiä n. kaksi kuukautta ennen ihmisten saamia tartuntoja. Espanjantaudin epäillään alkaneen sikafarmilta Iowassa ja levinneen armeijan kutsuntojen vuoksi Eurooppaan ja sieltä kotiutettujen sotilaiden mukana takaisin Yhdysvaltoihin.

Iowan sikojen yhteys tautiin alkoi selvitä paljon taudin riehumisajan jälkeen. Aikalaiset syyttivät taudista mm. saksalaisia sukellusveneitä, jotka salakuljettivat virusta amerikkalaisiin satamiin. Jopa planeetta Venus on saanut syyt niskoilleen (jos planeetalla nyt on niska).

Ihmiset ja eläimet syyllistyvät samalla tavoin influenssaviruksen kiertoon. Arvovaltainen maailman terveysjärjestön virkamies on sanonut: "Jos haluatte välttää pandemian, älkää aivastelko ankkojen päälle."