torstaina, huhtikuuta 14, 2005

Urheat Voyagerit


Voyager, Saturnus ja kuita

Vuonna 1977 NASA lähetti kahden viikon välein Voyager 1 ja 2 -luotaimet tutkimaan Aurinkokunnan etäisempiä planeettoja Seuraava tilaisuus, jolloin kaikki planeetat ovat samassa linjassa, on vuonna 2153. Luotaimet olivat NASAn huomattavain menestys. Ne lähettivät Maahan kuvia ja muuta dataa Aurinkokunnan neljästä suuresta planeetasta: Jupiterista, Saturnuksesta, Uranuksesta ja Neptunuksesta. Voyagerit paljastivat ennen aavistamattomia ihmeitä, Jupiterin ja Uranuksen renkaat, 22 uutta kuuta, lähikuvia Jupiterin ja Saturnuksen kuista. Titanin ilmakehän, Ion tulivuoret ja Europan meret.

Ohitettuaan planeetat vuosina 1980 ja 1981 Voyagerit ovat matkanneet kohti Aurinkokunnan rajaa ja lähettäneet koko ajan tietoja, vaikka tällä hetkellä radiosignaalilta kuluu 12 tuntia matkalla Maahan. Lähimmän viiden vuoden kuluessa Voyagerit saavuttavat Auringon magneettikentän rajan, heliosfäärin, ja siirtyvät todella tuntemattomaan ulkoavaruuteen. Ne matkaavat alueille, joille ihminen ei ehkä koskaan pääse kuin mielikuvituksessaan.

Ja mitä tekee NASA? Päättää huomenna, sammuttavatko ne yhteyden Voyagereihin! Rahapula. Siellä ne vaeltavat, urheasti piipittäen, kunnes helvetti jäätyy, mutta kukaan ei kuuntele. Puuttuu 4 miljoonaa dollaria vuodessa. Hiljainen hetki huomenna Voyagereille.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Blogisi on todella mukavaa luettavaa! Kiitos siitä! t. Laura

7:03 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home