sunnuntaina, huhtikuuta 17, 2005

Kuningaslaji MotoGp


Valentino Rossin voittajanilme

MotoGp on urheilun kuningaslaji. Digi-TV:n katsojia on sillä hemmoteltu jo jonkin aikaa. Tänään analoginen puoli näytti ensimmäisen kerran piikkiluokan (125 cc) lisäksi MotoGp:tä.

Moottoriurheilu on kiinnostavaa katseltavaa naisellekin, kunhan se on jännittävää. Formula on tylsää. Moottoripyörä on nopeita tilanteita, yllättäviä kaatumisia, uskaliaita tilannemuutoksia ja villejä nuoria miehiä, jotka ajavat kylmän ammattimaisesti ja pelleilevät sen kuin ehtivät.

Katsojan sisäänajoa auttaa, kun on käytettävissä asiantuntija, joka opettaa, miksi kannattaa ajaa edellä kulkevan pyörän imussa, mitä ovat slicksit, miksi kuljettajat näyttävät koskevan polvella rataa ja mitä merkitsee valkoinen lippu. Sen jälkeen saakin seurata niin, ettei ehdi henkeä vetää ja haluaa mennä henkilökohtaisesti kuristamaan sen idiootin, joka katkaisee mainostauon ajaksi, kun Max Biaggi on Valentino Rossin imussa ja takakaarteessa alkaa sataa.

Tässä lajissa oppii tuntemaan henkilökohtaisesti suosikkiajajansa. Esimerkiksi koko GP:n kuningas on Valentino Rossi, joka näyttää Peter Panilta ja tuntee lempinimen "The Doctor". Oma henkilökohtainen suosikkini on silti Max Biaggi, 33-vuotias tasainen, kylmäpäinen ajaja, jolla silti riittää huumoria.


The Doctor kulmasta, josta kilpailijat hänet yleensä näkevät. Ylänurkan pieni kuva: Valentinon hurma on synnynnäistä.

Parasta jännitysnäytelmää oli esimerkiksi viime viikon Jerezin osakilpailu, jossa Rossi ja Sete Gibernau kävivät huikean loppukamppailun. Siinä Rossi mutkassa työntyi väkisin Seten ohi, Sete kaarsi nurmikon kautta ja loukkasi pahasti jo kerran leikatun olkapäänsä, mutta tuli silti toiseksi.

Koko laji on yhtä sairaalaa, kaatumiset ovat juuri niin vaarallisia kuin näyttävätkin. Estorilissa Gibernaulla oli loukkaantunut olkapää, Checalla murtunut nilkka, kahdella ajajalla katkennut ranne ja useat parantelivat murtuneita varpaita tai sormia. Näitä gladiaattoreita ei pieni häiritse.


Max Biaggi ja tyypillinen törmäystilanne.

Tosi-TV on muodissa. Tämä on tosi-TV:tä parhaimmillaan ja hakkaa huonon jännityselokuvan. Siitä vain sohvannurkkaan ja rystyset suuhun!