lauantaina, huhtikuuta 16, 2005

Raposa Serra del Sol


Intiaanisotureita jousineen ja nuolineen valmiina puolustamaan aluettaan

Raposa Serra del Sol -reservaatti Amazonin alueella on eilen luovutettu intiaaneille. Reservaattiin pääsemiseen tarvitaan erityinen lupa. Alueelta siirretään pois 550 brasilialaista, jotka ovat pääasiassa viljelleet riisiä. Valtio korvaa heille menetetyt maat. Reservaatissa asuu 15 000 makuxi-, taurepang-, wapixana- ja ingariko-heimojen jäsentä, jotka ovat taistelleet alueestaan jo 30 vuotta.

Vuonna 2000 intiaanit rakensivat alueelle johtaville teille tiesulkuja. He pysäyttivät ajoneuvoja ja tutkivat ne. Kaivostyökalujen ja alkoholin tuonti alueelle oli kielletty. Osavaltion kuvernööri puolestaan vastasi uhkaamalla sulkea alueen koulut. Intiaanipäälliköitä surmattiin, kyliä tuhottiin maansiirtokoneilla ja kaikki sadot poltettiin ja kotieläimet ammuttiin. Tuhotekojan tekana olivat alueelle laittomasti muuttaneet riisinviljelijät ja kaivosmiehet.

"Me olimme täällä ennen kuin Brasilian valtio edes muodostettiiin. Valkoiset tulivat vasta eilen. Miten he voivat väittää, että maa on heidän?"


Kun Luis Ignazio Lula da Silvasta tuli Brasilian presidentti 2003, maa-asia alkoi edetä ja nyt reservaatti on tosiasia. Yllättäen reservaatin intiaanit eivät kaikki ole rajoitusten kannalla. Heidän mukaansa työnsaanti vaikeutuu eivätkä rajat estä prostituution ja alkoholismin leviämistä.

Rajoitettu turismi saattaa olla osavastaus ongelmiin. Reservaatin alueella on mm. Roraiman vuori, jonka ensimmäisenä näki Sir Walter Raleigh vuonna 1595. Roraima on ns. tupai-vuori. Sen rinteet kohoavat kohtisuoraan tasangolta, laeltaan vuori on pöytävuoren tyyppinen. Sen kasvillisuus ja eläimistö ovat olleet pitkään eristyneinä ympäristöstään ja muodostavata mielenkiintoisen habitaatin. Sir Conan Doyle sai Roraima-vuoresta inspiraation "Kadonnut maailma" -kirjaansa, jossa vuoren laelta löytyi dinosauruksia. "Arachnofobia"-filmissä vuori oli myrkyllisten hämähäkkien kotipaikka.


Alueen kartta