lauantaina, huhtikuuta 23, 2005

Forsytein taru


John ja Ada Galsworthy, John Galsworthyn käsialaa

John Galsworthyn (1867 - 1933) suosituin kirja on "Forsytein taru". Vaikka Galsworthy sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, hän on melko uuvuttavaa luettavaa lukuunottamatta Forsyteja. Sen ymmärtää; Forsytet ovat kertomus hänen omasta suustaan ja kolmiodraamasta Johnin, hänen serkkunsa Arthurin ja Arthurin vaimon Adan välillä.

John Galsworthy rakastui Ada Galsworthyyn heti ensi näkemältä. Rakkaustarina kerrotaan tässä linkissä, vaikka ymmärtääkseni vuosiluvut ovat menneet hiukan ristiin. Pääasiat ovat selvillä: Ada valitti Johnille, että Arthur pieksi häntä ja oli raiskannut hänet. John oli jo rakastunut Adan kauneuteen ja aviollisten kauheuksien tarina herätti hänessä säälin ja rakkauden. Ada ja John solmivat laittoman liiton, kunnes Adan ja Arthurin avioero tuli voimaan ja Ada ja John menivät naimisiin. Lapsia heillä ei ollut.

Adan yllytyksestä John alkoi kirjoittaa ja loi "Forsytein tarussa" ihannoidun kuvan Adasta ja itsestään ja teki Arthurista tarinan konnan. Fiktionaalinen jatko-osa Soamesin ja Irenen lasten tuomitusta rakkaudesta on puhdasta kreikkalaista draamaa. 1967 BBC teki tarinasta historiansa kalleimman mustavalkoisen TV-sarjan, Nyree Ann Porter Irenenä. Sarja saavutti valtavan suosion ja sitä myydään edelleen videona.


Vuoden 1967 Soames, Irene ja Jolyon

Vuonna 2002 "Forsytein taru" filmattiin uudelleen, Irenenä tällä kertaa Gina McKee. Sarja nähtiin hiljattain Suomenkin televisiossa. Tämäkin versio on menestys.


Vuoden 2002 Soames ja Irene

"Forsytein tarun" suosio johti BBC:n tekemään muitakin viktoriaanisia sarjoja, joista Suomessa on nähty "Kahden kerroksen väkeä". Forsytein menestys ei johdu vain viktoriaanisesta ajankuvauksesta, vaan siitä, että se edustaa puhtaasti kirjallisuuden kahta perustekijää. Jo "Tristan ja Isolde" alkoi lauseella: "Arvon herrat, suvaitkaa kuulla kaunis tarina rakkaudesta ja kuolemasta." Edelleenkin hyvissä tarinoissa on oltava nämä kaksi: rakkaus ja kuolema.

3 Comments:

Anonymous Sisko said...

Tämä on jännä ja seuraan tätä! Historialliset sarjat kiinnostavat minua!

9:02 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Minä suorastaan rakastan sitä sarjaa. Historialliset jutut kiinnostaa aina

4:22 ip.  
Blogger Nay Denature said...

This is a very interesting read http://obatkutilkelaminherbal.soup.io
klinikr.wordpress.com
www.oherbal.jimdo.com
http://denatureid.tumblr.com

9:16 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home