torstaina, huhtikuuta 21, 2005

Pontifex maximus


Julius Caesar

Paavin arvonimi maailmalla on "pontiff". Sana on vanha, se periytyy antiikin Roomasta. Roomassa pappien arvonimi oli pontifex. Pappisneuvoston pää oli pontifex maximus. Tämän arvonimen kantaja erosi muista collecium pontificumin jäsenistä siinä, että virka ei ollut puhtaasti uskonnollinen, vaan poliittinen. Niinpä pontifex maximus voi erota vaimostaan, mitä papit eivät voineet.

Tunnettu tarina Julius Caesarin avioerosta kuvaa tätä. Juliuksen vaimo Pompeia osallistui vuotuiseen Bona Dea -jumalattaren juhlaan. Juhla oli tiukasti kielletty miehiltä, jopa miespuolisten jumalien kuvat verhottiin. Kesken juhlan orjatyttö tuli sanomaan Aurelialle, Caesarin äidille, että juhlatalossa oli nähty harpunsoittajattareksi pukeutunut mies. Aurelia kutsui miehen luokseen ja käski tämän poistua. Juhlat keskeytettiin ja Vestan neitsyet puhdistivat ja pyhittivät toisen talon, jossa juhlia voitiin jatkaa - kyseessä oli uskonnollinen seremonia.

Seuraavana päivänä Roomassa juoruttiin, että kyseinen mies oli huonomaineinen ylimys Clodius ja hänen tarkoituksensa oli tavata Caesarin vaimo. Asia tutkittiin ja Clodius julistettiin syyttömäksi. Caesar erosi silti vaimostaan. Sanonnan mukaan hän olisi huomauttanut, että Caesarin vaimon on oltava epäilysten yläpuolella. Itse asiassa hän sanoi, että pontifex maximuksen vaimoon ei saa epäilys langeta.

Pontifex maximuksen virkaan kuului mm. vuoden pituuden määrittely - lyhentämällä tai pidentämällä vuotta pontifex maximus voi vaikuttaa esimerkiksi äänestyksiin. Julius Caesar teki lopun tästä julistamalla voimaan juliaanisen kalenterin, jota ortodoksinen kirkko vieläkin käyttää.

Kun Augustuksesta tuli keisari, hänet nimitettiin myös pontifex maximukseksi. Tämä lisäsi uskonnollista vaikutusvaltaa maalliseen keisarin virkaan. Hänen jälkeensä Rooman keisarit käyttivät arvonimeä 400-luvulle asti. 300-luvulla Rooman piispa otti arvonimekseen pontifex maximuksen korostaakseen puolestaan maallista arvoaan. Tämä arvonimi siis muuntui ajan kuluessa "pontiff"-nimitykseksi.

Tapana on kertoa, että pontifex tarkoitti"sillanrakentajaa" ja että ensimmäiset pontifexit tarkkailivat mm. Rooman siltojen kuntoa ja tulvavesien korkeutta. Myöhemmin nimen on tulkittu tarkoittavan välittäjää ihmisten ja jumalten välillä. Niinpä arvonimeä on pidetty erityisen sopivana paaville.