maanantaina, huhtikuuta 18, 2005

Kuninkaan tauti


Kosketusraha

Ehkä merkillisin kuninkuuteen liittynyt tapa Euroopassa oli usko, että hallitsijan kosketus paransi risataudin eli scrupulan. Kyseessä on tuberkuloosin kaularauhasiin pesiytynyt muoto. Tapa alkoi Englannissa joskus 1300-luvulla ja ilmeisesti Ranskassa pian sen jälkeen. Viimeinen Englannin hallitsija, joka paransi kosketuksellaan risatautisia, oli kuningatar Anna. Hänen jälkeensä seurasi "mainio vallankumous", joka vuonna 1689 nosti valtaistuimelle kuningas Vilhelm III:n. Hän oli alkuaan hollantilainen ja ilmeisesti liian maanläheinen uskoakseen jumalallisiin voimiinsa - tai sitten liian epäluuloinen asettaaksen valtansa koetukselle.
Ranskassa tapa jatkui vallankumoukseen saakka.

Miksi halltisijoiden uskottiin voivan parantaa juuri risatautia, on epäselvää. Joidenkin teorioiden mukaan parantava voima tuli pyhästä öljystä, jolla hallitsija oli voideltu, tositen mukaan pelkästään hallitsijan pyhä veri riitti, niin että kyky oli niilläkin, jotka olivat kuninkaan verta, vaikka he eivät olleetkaan voideltuja. Joskus vallananastajat todistivat asemansa parantamalla sairaita. Perkin Warbeck, joka Ruusujen sodan aikana väitti olevansa kuningas Edward IV:n poika, kosketti ihmisiä ja he ilmeisesti paranivat. Joka tapauksessa näytelmän on täytynyt olla vaikuttava: sadat vaikeroivat, epämuotoiset ihmiset jonossa, hallitsija rikkaassa asussa, kirkonmiesten ja aatelisten saattamana, koskettamassa jokaista kärsivää vuorotellen.

Hallitsija ei suinkaan koskettanut sairasta paljaalla kädellään, vaan Englannissa kultakolikolla, jota kutsuttiin kosketusrahaksi. Kolikossa oli toisella puolella Pyhän Yrjön kuva, toisella laiva. Ranskassa sairaalle annettiin nauhanpätkä kaulaan sidottavaksi, ja nauhassa oli hopeakolikko. Maallisesti tulee mieleen, että kannatti jonottaa saadakseen arvokkaan kolikon, kävi taudin sitten miten kävi.