Aussikamelit
Kamelikärryt 1910-luvulta
Australialaisilla on tällä hetkellä sellainen pulma 500 000 villistä kamelistaan, että niitä aiotaan ampua helikopterista. Eläinsuojelijat vastustavat hanketta, koska ilmasta käsin ei saa tapettua elukoita siististi, mutta aussiet tuskin suostuvat ajattelemaan kameleiden oikeuksia, kun nämä syövät rehun lampailta, juovat kaivot kuiviin ja kaatavat aidat nojaamalla niihin.
Ensimmäinen Australiaan saapunut kameli oli nimeltään Harry. Se tuotettiin Teneriffalta, Kanarian saarilta vuonna 1840 kolmen muun kanssa toimimaan Australian sisäosia tutkivan retkikunnan kuormajuhtana. Harry käyttäytyi huonosti. Se puri apumiestä, pureskeli jauhosäkin rikki ja tuuppasi ratsastajaansa, John Horrocksia, kun tämä latasi asettaan. Mieheltä murskaantui kaksi sormea ja monta hammasta ja hän kuoli verenmyrkytykseen kaksi viikkoa myöhemmin. Harry teloitettiin Horrocksin erityisestä pyynnöstä.
Seuraavat kamelit tuotiin Afganistanista 1860-luvulla, ja niistä tuli elintärkeä osa sisämaan Australian elämää. Afgaanikamelien mukaan Australian halki kulkeva juna on vieläkin nimeltään "The Ghan" - lyhennys sanasta Afghan. Samainen juna teki kuitenkin kameleista 1910-luvulta alkaen tarpeettomia, ne päästettiin irti ja vaelsivat erämaahan.
Vielä ensimmäisessä maailmansodassa aussikameleilla oli oma roolinsa. Aussijoukot taistelivat kamelin selässä Egyptissä ja Palestiinassa. Niistä kertoo esimerkiksi Oliver Hoguen balladi "Trooper Bluegum", joka alkaa:
Timothy Hogg was a bold Camelier
From the land of the setting sun;
And the girls gave Timmy a rousing cheer
When he started to mop up the Hun.
He trekked over Egypt and Sinai;
He led the Jacko’s a dance,
And he gleefully cried, as he winked his eye:
“I’m lucky I’m not in France.”
When Abdul came with a mighty charge,
And Romani was fought and won,
Tim stopped some shrapnel, good and large;
For a while his work was done.
They packed him of with his blood soaked gear
In a ricketty ambulance;
But the driver laughed, as the shells dropped near:
“We’re lucky we’re not in France.”
Aussit ovat koettaneet keksiä monia tapoja päästä kameleistaan. Ne ovat isoja, terveitä eläimiä, ja niitä on yritetty myydä esimerkiksi muslimimaihin, kuten Saudi Arabiaan, ruoaksi. Ongelmana ovat kuitenkin kuljetuskustannukset , joten lihakauppa ei ole hoitanut kameliongelmaa.
Aussit pitävät myös kameliratsastuksista, ja kameleita on tarjottu saudeille kilparatsastukseen. Valitettavasti saudien kilparadoilla menestyivät kevyet, nopeat eläimet, jotka jättivät raskaat aussikamelit seisomaan, ja ne naurettiin ulos kilpailuista. Niinpä niitä nyt ammutaan. Ikävämpi juttu.
Näin piirretään kameli
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home