keskiviikkona, toukokuuta 04, 2005

Audubon, Amerikan kuuluisin ornitologi


Baltimoren kuhankeittäjä Audubonin kuvaamana

John James Audubon syntyi 4.5.1782 Santo Domingossa, nykyisellä Haitilla. Santo Domingo oli siihen aikaan Ranskan siirtomaa. John Jamesin isä oli Jean Audubon, ranskalainen merenkulkija ja seikkailija, ja äiti ranskalainen kamarineito, joka kuoli puoli vuotta myöhemmin. John Jamesin kasvatti vastahakoisesti Jean Audubonin vaimo Nantesissa, Ranskassa. Jotta poika ei joutuisi pakkovärvätyksi Napoleonin armeijaan, isä lähetti hänet omistamalleen maatilalle Philadelhiaan.

Pojasta tuli seurapiirihurmuri, mutta hän kiinnostui myös ympäröivästä luonnosta. Hän teki ensimmäiset linturetkensä satiinihousuissa ja silkkisukissa. Amerikan ensimmäiset rengastetut linnut saivat nilkkansa ympäri silkkilankaa. Linnut palasivat ja Audubon vahvisti, että linnut todella palaavat muuttomatkalta kotiseudulleen.

Hän alkoi piirtää näytteitä eri lintulajeista. Audubon kehitti heti uransa alussa menetelmän, jota hän toteutti kuolemaansa saakka 1851. Hän ampui linnut ja sitten kiinnitti ne tuoreina ja vasta-ammuttuina elävän näköisiin asentoihin ja piirsi tästä mallista. Muut sen ajan lintumaalarit käyttivät malleina täytettyjä lintuja, jotka vaikuttivat jäykiltä Audubonin lintuihin verrattuina.

Audubon meni naimisiin ja sai kaksi poikaa, kokeili useita liikeyrityksiä ja meni konkurssiin, toimi muotokuvamaalarina ja eläintentäyttäjänä, mutta lopulta valitsi urakseen lintujen kuvailun ja maalaamisen. Amerikassa hänellä ei ollut menestystä, joten hän jätti perheemsä ja matkusti Englantiin, jossa hänen työnsä saavuttivat valavan menestyksen. Tämän jälkeen hänet hyväksyttiin Amerikassakin, ja hän kuoli omalla työllään ansaitsemassaan talossa perheensä ympäröimänä.

Audubonin lintukirjoista otetaan yhä uusia painoksia ja alkuperäiset kirjat ja piirroslehdet ovat erittäin arvokkaita. Ironista - ottaen humioon, miten monta lintua hän malleikseen ampui - 1905 perustettiin Audubon-seura suojelemaan lintuja, ja nyt Audubonin nimeä kantavat yhdistykset ovat levinneet yli Amerikan. Ensimmäisen seuran yllykkeenä oli silloinen muoti koristaa naisten hatut sulilla ja jopa kokonaisilla linnuilla, ja seuran ensimmäinen saavutus oli "Audubon Plumage Law" (1910).


John James Audubon 53-vuotiaana