tiistaina, toukokuuta 03, 2005

Ikiliikkujia


Escher: Yö ja päivä

Koko ihmiskunnan historian ajan keksijät ovat pyrkineet kehittämään ikiliikkujaa. Puusta, ketjuista ja vesiämpäreistä atomifysiikkaan asti (kuuluisa kylmäfuusio taisi olla mrkittävin esimerkki) unelma ikuisesta liikkeestä on askarruttanut ihmismieltä.

"Toimimattomien kapistusten museo" on koonnut sivuilleen havainnollisia esimerkkejä näistä luomuksista.Varoituksen sanoina sivuilla muistutetaan:

An important practical principle of physics: If your analysis of a physical problem allows the possibility of perpetual motion, then you've made a mistake, committed a blunder, or overlooked something important.

Siitä huolimatta John Worrell Keely (1837-1898) perusti yhtiön hyödyntämään eetterienergiaa, joka perustui oletetun eetterin (silloin uskottiin, että tyhjiön sijasta kaiken materian välissä oli tällainen hienojakoinen aine, jota kutsuttiin eetteriksi; siihen uskoivat arvostetut tähtitieteilijätkin) värähdyksiin. Valitettavasti eetteri ei ollut yhteistyöhaluista.

Maanläheisemmät keksijät pyrkivät käyttämään ylipainotetun pyörän eri versioita. Vesipyörä, jollaisia eri puolilla maapalloa käytetään veden nostoon kastelukanavista, on tällainen pyörä, mutta siihen on koko ajan syötettävä energiaa. Miten vanha mahtoikaan olla unelma tällaisesta pyörästä, joka pyörisi itsekseen, noin vain, kenenkään tarvitsematta uuvuttavasti polkea sen askelmia tai taluttaa aasia ympäri kiertoradalla!

Moderneja lähestymistapoja ovat magnetismi ja kvanttielektroniikka. Keksijöistä ei ole pulaa, ja useita laitteita on onnistuttu jopa patentoimaan. Magneettisia moottoreita on patentoitu 30-luvulta 70-luvulle ja vuonna 2003 on haettu ja saatu jopa seuraava patentti:

March, 2003. Thomas Bearden. 6,362,718. (A device that extracts "compressed energy" from the time domain in amount mc2. It draws energy from the longitudinal electromagnetic waves that fill the ocean of space-time".)

What's the difference between a psychotic and a neurotic? A psychotic thinks two and two make five. A neurotic knows that two and two make four, but he just can't stand it.


Koska ikiliikkuja on yhä keksimättä, tällä saralla on vielä tilaa. Kuka kehittää seuraavan idean? Konsta Pylkkönen?

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Nettiväittelyt kahden kuoppiinsa juuttuneen nimimerkin välillä alkavat joskus pelottavasti muistuttaa ikiliikkujaa.

Kirsti

11:44 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home