maanantaina, toukokuuta 02, 2005

Komeetta oikeussalissa


Tempel-1 lähestyy

Venäläisissä on herännyt syvä rakkaus amerikkalaistyyppisiin oikeudenkäynteihin. Taannottain Moskovan oikeudessa mies yritti vaatia suurta korvausta televisioasemalta, joka lähetti Simpsoneja. Perusteena oli, että piirretyn kielenkäyttö ja arvot loukkasivat hänen moraalintajuaan. Juttu ei mennyt läpi. Nyt astrologi Marina Bai yrittää vastaavanlaista oikeussalitemppua.

NASA on lähettänyt luotaimen pyrstötähti Tempel-1:n radalle. Tarkoitus on kuvata komeettaa ja sitten lähettää sen pinnalle räjähde. Syntyneestä räjähdekuopasta päästään tutkimaan komeetan sisäosia ja analysoimaan syntynyttä materiaalipilveä. Törmäys on suunniteltu tapahtuvaksi heinäkuun neljäntenä 2005. Ei ole varmaa, minkä suuruinen reikä pyrstötähteen syntyy, mutta arvellaan kuitenkin, että tuloksen voi nähdä harrastelijakaukoputkella.

Neiti tai rouva Bai väittää, että NASAn toiminta häiritsee syvästi hänen spirituaalisia arvojaan rikkomalla barbaarisesti universumin luonnollisen elämän ja tasapainon. Tästä loukkauksesta Bai vaatii 8,7 miljardia ruplaa. Oikeusjuttu on menossa moskovalaiseen oikeusistuimeen, koska NASAlla on konttori Moskovassa.

Toinen ammattiastrologi, Vladimir Portnov, kannattaa Bain näkemystä. Hänen mukaansa jokainen pyrstötähti on osa ihmiskunnan psyykkistä ympäristöä, ja komeetan tuhoaminen herättää maapallon laajuista ahdistusta. Epäselväksi jää, miksi juuri Marina Bai on oikeutettu korvauksiin.

Venäläiset astrologit eivät ole ainoita, joita komeetan räjäyttäminen kiinnostaa. Yhdistys nimeltään Antimatter Energy Inc ilmoittaa pyytäneensä NASAn lupaa lähettää antimateriaa keräävä laite Tempel-1:n vanaveteen. Heidän mukaansa NASAn hyväksymisen jälkeen aletaan kerätä yksityistä rahoitusta hankkeen toteuttamiseksi. Antimatter Energy Inc. -yhdistyksen tiedotteista ei selviä, onko kyseessä tavallinen lepakoita tapulissa -ilmiö vai opiskelijakepponen. NASA jatkaa häiriintymättä tutkimusohjelmaansa.