sunnuntaina, toukokuuta 08, 2005

Mothering Day


Pieter de Hooch: Äiti

Pieter de Hoochin laatukuvassa on moraalinen sisältö, kuten 1600-luvun laatukuvissa aina oli. Etualalla äiti hoivaa kehdossa nukkuvaa vauvaa vieressään koira, joka symboloi uskollisuutta. Taka-alalla on avoin ovi, joka merkitsee kynnystä vaaralliseen ulkomaailmaan, ja ovella seisoo pikku tyttö valmiina astumaan ulos ja jättämään kodin turvan. Äiti ja koira ovat selin tyttöön; ratkaisu on lapsen oma.

Tyttö onkin kohta valmis lähtöön. Keskiajalta lähes nykyaikaan asti lapset lähetettiin kotoa jopa 7-8-vuotiaina kasvateiksi, piioiksi tai oppipojiksi. He saivat palata kotiin tapaamaan äitiään suunnilleen kahdesti vuodessa, jouluna ja päivänä, joka Englannissa kulki nimellä "Mothering Day". Työhön pestaus tapahtui usein lokakuussa, niin että "Mothering Day" oli noin kuuden kuukauden päässä siitä. Isät liikkuivat enemmän ja voivat käydä katsomassa lapsiaan, mutta äidit olivat sidottuina kotiin ja perheeseen. Koska kuolleisuus oli mitä oli, jokainen käynti "going a-mothering" saattoi olla viimeinen. Niinpä voi kuvitella, että tilaisuudet olivat juhlallisia tunteenomaisia. Perhe meni yhdessä kirkkoon ja lapset toivat äidilleen kukkakimppuja ja pieniä lahjoja.

Seremoniaan kuului uein myös "Simnel Cake" -nimisen kakun antaminen äidille. Koska "Mothering Day" oli neljä viikkoa paaston alusta, se oli liikkuva juhlapyhä ja liittyi läheisesti pääsiäiseen. Niinpä Simnel Cake tehdään nykyään usein pääsiäiseksi eikä äitienpäiväksi.