keskiviikkona, toukokuuta 11, 2005

Suoarabit

Irakin viimeisin sota on ollut siunauksellinen YK:n lausunnon mukaan "yhdelle maailman suurimmista ympäristökatastrofeista" ja eräälle maailman vanhimmista yhtäjaksoisista kulttuureista.

Eufratin ja Tigriin suistoalue, klassinen "Kaksoisvirran maa", oli säilyttänyt kulttuurinsa Sumerien ajoista lähes nykyaikaan asti.


Sumerilainen vene

Useat tutkijat, mm. englantilainen Wilfred Thesiger, ovat kuvanneet tätä kulttuuria, jota nykyään kutsutaan suoarabien kulttuuriksi.

Hitaasti muuttuva elämäntapa kärsi kolhuja jo ennen Persianlahden sotaa, kun jokien vettä padottiin kasteluun ja suoalue pieneni. Persianlahden sodan jälkeen Etelä-Irak kapinoi Saddam Husseinin valtaa vastaan ja sotilaskarkurit ja kapinalliset pakenivat suolle. Raivostunut Saddam alkoi määrätietoisesti padota ja kuivata suoaluetta. Suoarabit joutuivat pakenemaan ja jättämään klassisen elämänmuotonsa. Nykyisen Irakin sodan alkaessa suot olivat vähentyneet 5-10% alkuperäisestä. Amerikkalaisten valloitettua maan patoja alettiin purkaa ja aluetta palauttaa ennalleen. Tällä hetkellä suoalueesta on palautunut 20% ja alueen uskotaan vähitellen saavuttavan lähes entisen kokonsa. Koko ekosysteemiä ei voida koskaan saada ennalleen, mutta suuri osa voidaan todennäköisesti pelastaa.

Irakin vesiministerin mukaan neljän miljoonan ihmisen elämä kohenee, kun alueen maatalous, kalastus, turismi ja elinkeinoelämä elpyvät. Suoarabien kulttuuri tuskin koskaan palaa vuosituhantiseen rytmiinsä, mutta kapeakärkiset veneet liukuvat taas kaislojen lomassa.


Suoarabien kylä