maanantaina, toukokuuta 16, 2005

Elämäsi muuttuu tänään


Dr. Phil näytöksessä

Kukapa olisi uskonut ihastuvansa isoon, kaljuun mieheen, joka puhuu Texasin murretta? Kukapa ei ihastuisi seurattuaan vähän aikaa Dr. Pihiliä? Phil on koko Amerikan ihmissuhdeneuvoja, jolle taputetaan kuin rocktähdelle hänen astuessaan lavalle. Phil käyttää temppuja, joita katsoja osaa jo odottaa: "Istu häntä vastapäätä, katso häntä suoraan silmiin ja kerro hänelle, mitä tunnet." Phil esiintyy aina välillä joulupukkina - oletko koko ikäsi surrut jäniksenhampaitasi (itse asiassa ihan söpöt hampaat, jos minulta olisi kysytty)? Minulla on yllätys. Maksamme hampaidesi oikomisen, ja hammaslääkäri istuu aivan vieressäsi. Ja sitten saatte kirjoittamani kirjan "Elämän kymmenen ohjetta". Kirjat löytyvät tuolienne alta. Hurratkaa kaikki.

Entäs sitten? Philin neuvot ovat juuri niitä täyspäisen järkeviä ohjeita, joita jokainen osaa esittää, mutta tapa, jolla hän ne sanoo, on - erilainen. Tätä on positiivisuus käytännössä. Kukkoilevalle ketaleelle hän sanoo: "Olemme tutkineet taustaasi. Tiedän, että sinulla oli vaikea lapsuus. Isäsi kohteli sinua huonosti, eikö totta?" Ja kukkoileva ketale saa aivan aidot kyyneleet silmiinsä. "Ethän halua kohdella omia lapsiasi samalla tavoin?"

"Tiedän, että vaati rohkeutta tulla tänne ja kertoa tuo kaikki." Tuntuu, kuin Phil kaappaisi vastapäätä istuvan ihmisen karhunsyleilyyn ja käärisi hyväksymisen lämpöiseen peittoon. Sen jälkeen alkaa läksytys. "Mitä oikein luulet tekeväsi? Mihin tuolla pyrit?" Itseään säälivä saa korvilleen. "Opetat itse ihmisille, miten sinua on kohdeltava." "Vaimosi on kumppanisi, ei äitisi." "Mitä luulet, onko sinun kanssasi hauska elää?" "Oletko mieluummin oikeassa kuin onnellinen?"

Tavallinen amerikkalaismoraali saa mennä hemmettiin. "Jos puolisosi ei kohtele sinua oikein, lähde tiehesi." "Sinun ei tarvitse sietää tuota enää hetkeäkään." Tai kuten hän sanoi Teresalle, joka oli vasta eronnut ja suri, miten tulisi toimeen ilman miestä:


"You aren't ready to get into another relationship. You don't have to have a man in your life to be a whole, well-functioning individual...Before you can be healthy as half of a couple, you have to be healthy as a whole individual. You have to decide, 'I am worthy of people's time, effort, energy, dignity and respect.'"

Phil on kertonut yleisölle, että hän aloitti uransa avioliittoneuvojana. Kaikki hänen neuvomansa parit ottivat avioeron ja useimmat tulivat myöhemmin kertomaan, miten oikea ratkaisu se oli. Toisaalta Philin mielestä Amerikassa erotaan liikaa. "Eron aika on vasta sitten, kun et murehdi mitään jäljelle jäänyttä. Silloin vasta olet valmis eroon."

Hänen nokkelat iskunsa tulevat luonnostaan. Parille, joka oli eronnut ja mennyt uudelleen naimisiin neljä kertaa ja harkitsi viidettä: "Ei tuo ole avioliitto - sehän on pyöröovi."

Ohjelmassa on erityisen kiinnostavaa seurata ruumiinkieltä ja ilmeitä. Phil sanoo puolet sanottavastaan niillä. Pelkkä tekstiselostus ei kerro, mitä ihmiset tästä ohjelmasta saa. Samaten hänen suhteensa perheeseensä (vaimo Robin, pojat Jay ja Jason tulevat tutuiksi) on ilmiselvän hyvä, kun katsoo, miten he toisiaan katsovat tai koskettavat. He todella välittävät toisistaan, eivät pelkästään esitä teatteriperhettä.


Kakkua leikkaamassa Phil ja vaimo Robin

J.K. Tällä hetkellä Suomessa esitettävät jaksot ovat vuoden 2003 toukokuulta. Jos haluatte katsoa meillä esitettävien ohjelmien tietoja Philin nettisivulta, löydätte tiedot kohdasta "Show" - Archive".

3 Comments:

Blogger JM said...

Olet täysiosuma sinäkin, Mette. Teet todellista laadukasta kansalaisjournalistiikkaa.
Kohta tulee uteliaisuus sietämättömäksi ja haluttaisi perustaa oma blogilehti ja haastatella Sinua metodeistasi ja taustastasi. Vai vastaisitko kysymyksiini jos lähettäisin ja julkaisisin jutun Maalaisessa?

5:10 ip.  
Blogger Mette said...

Mikä ettei...

6:41 ip.  
Blogger JM said...

Kirjoitin muutamia keskustelukysymyksiä täältä löytämääni sähköpostiosoitteeseen.

10:07 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home