sunnuntaina, toukokuuta 22, 2005

Santeria


Santeria-alttari

Santerian sisältöä ja todellista merkitystä on vaikea ellei mahdoton hahmottaa täältä Pohjolasta käsin. Santeria on pimeässä kasvanut puu. Eräs sen haaroista on voodoo, joka tunnetaan Paroni Samedin kaltaisista murhaavista hahmoista ja zombie-uskosta. Pääasiassa santeria lienee kuitenkin vähemmän vaarallista, vaikka se työllistää runsaasti eläinsuojelijoita ja poliiseja esimerkiksi Miamissa ja New Yorkissa. Santeriaan nimittäin kuuluu eläinten uhraaminen eri jumaluuksille.

Kun Afrikasta tuotiin orjia Länsi-Intian plantaaseille, pääasiassa yoruboja, he toivat mukanaan uskontonsa ja jumalansa. Pantaasinomistajat kuitenkin pakottivat heidät katoliseen uskoon. Näistä kahdesta, katolisuudesta ja yoruba-uskonnoista, kutoutui santeria. Brasilian versio tuli lyhyeksi aikaa länsimaissa tutuksi elokuvasta "Musta Orfeus". Jorge Amadon kirjoissa (esimerkiksi "Gabriela, kanelia ja neilikkaa") harjoitetaan candomblea, ja myös ifoksi kutsutaan.

Brasilialla on oma versionsa santeriasta ja Haitilla harjoitetaan voodoota. Haitilta voodoo siirtyi New Orleansiin, kun taas santeria on seurannut kuubalaisia Miamiin ja New Yorkiin. Santeria uskoo, että orisha, santeriajumalat, ovat samoja kuin katoliset pyhimykset. Voodoon jumalat eivät ole samoja kuin pyhimykset. Voodoosta saa kuvan, jos on katsonut elokuvan "Käärme ja sateenkaari".

Santeria on ainakin reunoiltaan sekoittunut useisiin New Age -uskomuksiin, mutta puhtaana se löytyy Bronxista ja muista slummeista, joihin edes poliisit eivät mielellään eksy. Siellä obeah-miehet ja -naiset ennustavat, tekevät taikoja ja uhraavat kukkoja ja vuohia crackinmyyjien seassa.