maanantaina, toukokuuta 23, 2005

Sainpas sinut, skunkki


Cheaters ja Joey Greco

"It's too painful to enjoy but too engrossing to make you change the channel."

Mielipide ohjelmasta "Cheaters", Suomessa "Rysän päällä", SubTV:n tosi-TV-ohjelma. Ohjelmaa seuraa inholla, vastenmielisyydellä - ja viehtymyksellä. Idea on, että henkilö epäilee, että hänen rakkaansa pettää häntä toisen kanssa. Hän ottaa yhteyttä "Cheaters"-ohjelmaan, joka panee salapoliisit epäillyn kannoille. Nämää kuvaavat epällyn liikkeitä, ja kun tämä saadaan kiinni (ihmettelen, kuinka moni osoittautuu viattomaksi - harrastaa uhkapeliä, myy huumeita, pitää toista työpaikkaa, käy tapaamassa vanhaa äitiään - mutta ei petä seksuaalisesti) videokuvat näytetään epäilijälle. Kamera tunkeutuu ahnaasti ihoon kiinni kuvatakseen viimeisenkin kyyneleen, kun Joey Greco kommentoi "Tämä on sinulle tuskallista nähtävää", "Olen pahoillani, mutta pahempaa seuraa", "Ryhmäni kertoo, että hän on juuri teillä kotona/ravintolassa. Oletko valmis tapaamaan hänet?"

En malta olla katselematta ohjelmaa, mutta häpeän itseäni. Epäilen myös ohjelman todellisuutta. Tietysti Amerikassa mikä tahansa on mahdollista, mutta minua kummastuttavat seuraavat asiat: epäilijä vaikuttaa aina aivan viattomalta tutkimuksen kulun suhteen ja kävelee sovittuun kohtauspaikkaan kuin lammas teuraspenkkiin, mutta täytyyhän heidän tietää, mistä on kysymys puhelinsoiton tullessa. Useasti epäillyn asuntoon on sijoitettu piilokamera. Tässä on epäilijän oltava aktiivinen osapuoli, vaikka se menee kyllä lain suhteen rimaa hipoean siinäkin tapauksessa - Suomessa se olisi ymmärtääkseni laitonta joka tapauksessa, ainakin tulosten esittäminen TV:ssä. Miten nämä epäilijät voivat pitää pokkansa viikkokausia niin, ettei epäilty ala itse epäillä mitään? Ja miksi, kun epäilty paljastuu piilokameran edessä tai otetaan "rysän päältä" kiinni makuuhuoneessa, hänellä silti on pöksyt jalassa, jos hän on mies? Tai vetää ratkaisevalla hetkellä huovan päälleen omassa makuuhuoneessaan tai olohuoneen sohvalla?

Ärsyttävä on myös sarjan kotisivu, jossa myydään T-paitoja, lippiksiä ja tietokoneohjelmaa, jolla voi seurata kaikkea, mitä rakastettu tekee tietokoneellaan, vain 29,95$. Ja lisäksi tarjotaan jäsenyyttä ystäväpalveluun, josta voi löytää todella rehellisen sydänkävyn sen petollisen tilalle.

Kun pistän epäilykseni sivuun, kiinnitän seuraavaksi huomioni Joey Grecon lipevään käytökseen. Sulava tapa, jolla hän johdattelee epäilijää paljastumishetkeen, lohdullinen ele, jolla hän laskee kätensä kärsivän naisen hartioille joutumatta silti epäillyksi hyväksikäytöstä. Tapa, jolla hän työntää mikrofonin kiinni jääneen parin etuhampaita vasten ja kysyy "Miksi teit tämän? Oliko sinusta oikein pettää vaimoasi/miestäsi/ystävääsi? " Kliimaksia seuraa tyynnyttelyvaihe, jossa taas kamera pääsee nuolemaan kyyneleitä.

Tässä inhorefleksit. Sitten on pakko kertoa, että moni jakso on ratkiriemukas, moni kiinni jäänyt ansaitsi sen (vaikka en ihmettele, että Joey Greco joutuu nykyään käyttämään kevlar-liiviä saatuaan kerran puukosta). Muistelen tapausta, jossa syyllinen pariskunta meni alusvaatteisillaan järveen yöuinnille. Joey seisoi laiturin päässä ja yritti haastatella heitä, kun petetty lady käveli tyynesti laiturille ja pudotti ylväällä eleellä syyllisen yljän auton avaimet järveen. Loppukohtauksessa näimme, kuinka miekkonen sukelteli kuin saukko ja yritti löytää avaimiaan pohjasta.

Toisenlaatuinen yhteenotto seurasi, kun kuvausjoukolle sattui väärinarviointi. Epäilty oli yökerhon lavalla laulamassa, täysin laillinen tilanne. Kun mustapukuinen iskuryhmä videotykkeineen syöksyi sisään, hän soitti hätänumeroon.

- Tänne tuli 30 ihmistä kuvaamaan eivätkä he suostu poistumaan.
- Lähetämme heti jonkun.

Sitten poliisit tulivat ja karkottivat koko joukon. Seuraavassa jaksossa Joey sai korviketta. Musta mies säikähti kommandoryhmän iskua ja puikki pitkin pensaita kuin jänis tuulitakki vedettynä pään yli. Ikimuistoinen oli myös jakso, jossa harhautunut aviomies löytyi dominan luota ja tuli Joeyn ja vaimonsa kanssa samaan autoon koko ajan alushousuissaan musta nahkahuppu päässään.

Pelkään pahoin, että katson ja häpeän vastaisuudessakin.

4 Comments:

Anonymous tyhjä said...

Oliko se nimenomaan tämä juontaja joka sai puukosta, vaiko se edellinen?

2:58 ip.  
Blogger Jani said...

Minä olen ymmärtänyt, että se oli tämä uusi, vaikka tiedä senkään todenperäisyydestä. Entinen juontajakin (Tommy Grand) ilmeisesti lähti juuri sen takia, ettei tykännyt siitä, että juttuja feikataan.

3:04 ip.  
Blogger Mette said...

Se oli juuri tämä Joey, joka esiintyy nykyään kevlar-liiveissä. Pomon mukaan Joey on "kova kuin vanha naula". Pakko ollakin moisessa hommassa.

9:33 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Minäkin olen pöyristyneenä katsonut joitakin jaksoja, mutta jostain syystä en kuitenkaan addiktoitunut.

Kirsti

2:19 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home