tiistaina, toukokuuta 24, 2005

San Marino


San Marino

Kesän matkailukauden alkaessa muistutan San Marinon tasavallan olemassaolosta. Se kerskuu olevansa maailman vanhin tasavalta, perustettu v. 301 Mount Titanon huipulle. Perustaja oli kristitty kiviseppä Marinus, joka pakeni Diocletianuksen vainoja.

Sammarinot omaksuivat keskiajalla aseekseen jalkajousen, jota he vieläkin sujuvasti käyttelevät. Vuosittain pidetään jalkajousikilpailut heinäkuussa esimerkiksi Bergamoa ja muita Pohjois-Italian jalkajousiperinnettä vaalivia kaupunkeja vastaan, ja syyskuun 3. päivä, tasavallan perustamisen vuosipäivänä.

Tasavalla pinta-ala on 61 km2 ja sukasmäärä n. 30 000. Maassa käy vuodessa jopa kolme miljoonaa turistia, jotka syötetään, juotetaan ja joille myydään postimerkkejä. Koska Abraham Lincoln aikoinaan sanoi kauniita sanoja sammarinoista, maassa myydään enemmän Amerikka- ja Abraham Lincoln -aiheisia postimerkkejä kuin Yhdysvalloissa. Pieni sivubisnes on myydä maan rajalla leimoja passeihin - San Marinolla on oma ajanlaskunsa, joka alkaa perustamisvuodesta ja on siis 301 vuotta jäljessä Euroopan yleisestä.

Tulisesti pikku tasavalta puolustaa itsenäisyyttään. Sen valloitti lyhyeksi aikaa Cesare Borgia ja sittemmin kardinaali Alberigo, jonka paavi määräsi luovuttamaan tasavallan takaisin asukkaille. Seuraava valloittaja oli natsi-Saksa, joka valloitti ja miehitti maan ja vangitsi kaikki sen 300 sotilasta. Tästä tuimistuneet sammarinot julistivat sodan Saksalle. Kun amerikkalaiset pommittivat Italiaa, he tulivat vahingossa pommittaneeksi myös San Marinoa. Heti sodan loputtua sammarinot esittivät korvausvaatimuksensa YK:lle, ja Yhdysvallat pyysi anteeksi ja rakennutti vuorelle nykyään johtavan tien.

Tällä hetkellä sammarinot siis sotivat vain jalkajousiyhdistyksensä "Federacione Balestrico Sammaresini" ja upeasti pukeutuneen armeijansa ja kaartinsa kautta, joiden päätehtävä on marssia päivittäin kaupungin kaduilla ja soittaa sotilasmusiikkia. Mitään epäilystä ei ole, etteivätkö sammarinot olisi uudelleen valmiit tarttumaan uudenaikaisempiinkin aseisiin, jos joku heidän lilliputtimaataan uhkaisi. Nyt heidän aseinaan ovat tortellinit, cannellonit ja Moscato San Marino -viini.