sunnuntaina, toukokuuta 29, 2005

Norodom Sihanouk


Norodom Sihanouk (Xinhua File Photo)

Kambodzan kuningas Norodom Sihanouk on poikkeuksellinen persoona kuninkaana ja ihmisenä. Ranskalaiset nostivat hänet vaikealle valtaistuimelle, jolta hän on ollut poissa useampia vuosia kuin vallassa. Valtaa hänellä on silti aina ollut, joskus enemmän maanpaossa kuin hallituksessa ollessaan.

Hänestä tuli siirtomaan teinikuningas, sitten itsenäisen Kambodzan hallitsija, joka joutui vuosia taistelemaan CIA:n vahvaa miestä Allen Dullesia vastaan. Vietnamin sodan aikana hänet yhtäkkiä karkotettiin maanpakoon. Hän juonitteli miehen kanssa, josta tuli Pol Pot - punaisten khmerien johtaja. Sihanouk katui tätä liittoaan Kambodzan kuoleman kenttien aikana. Hän menetti itsekin viisi 14 lapsestaan. Kun vietnamilaiset kukistivat punakhmerit, Sihanouk palasi valtaistuimelleen, mutta erosi viime syksynä ja muutti Kiinaan, missä hänelle annetaan syöpähoitoa.

Kaiken tämän ajan hän on ollut erittäin lahjakas monella alalla, ei vain juonittelussa ja valtiotaidossa. Hän kirjoitti muistelmansa nimellä "Sotani CIA:ta vastaan". Kirja suomennettiin vuonna 1973. Hän on ohjannut useita elokuvia, säveltänyt ja runoillut. Nyt hänestä on tullut Kambodzan innokkain bloggaaja. Blogiaan hän pitää ranskan kielellä.

Kambodza on innokas Internet-maa, joen on soveliasta, että hallitsija pitää tällä tavoin yhteyttä kansaansa (vaikka hän on luopunut kruunusta poikansa hyväksi, kambodzalaisille hän yhä heidän kuninkaansa). Blogilandiassa hän on varmaan korkea-arvoisin jäsen.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

On erikoista, miten idealistinen kuva voi ihmisillä olla herra Sihanoukista.

Hänhän oli 50- ja 60-luvuilla vallassa ollessaan hyvin kovaotteinen diktaattori. Sihanokin salainen poliisi lynkkasi tai likvidoi kaikki hänen kanssaan eri mieltä olleet.

Ehkä punaisiin khmereihin verrattuna hän oli humaani hallitsija, mutta ei kyllä millään muulla mittapuulla.

11:53 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home