keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2005

Andromedan galaksi


Andromeda

Naapurimme Andromeda (tähtitieteilijöille karusti M31) paljastaa jatkuvasti uutta olemuksestaan. Vielä 1913 painettu Simon Newcomben "Tähtitiede" uskoi Andromedan olevan pelkkää sumua.

"Olipa tähtisumujen kokoomus minkälainen hyvänsä, ainakin tiedämme varmasti, että niiden aine on hyvin hataraa. Jos maapallo joutuisi tällaisen sumun keskeen, emme me juuri mitään erikoista huomaisi. Korkeintaan näyttäisi taivas olevan hiukan kirkkaampi kuin tavallisesti."

"Suuri Andromeda-sumu näyttää suurimmallakin kiikarilla katsottaessa sumumaiselta ainemäärältä, jossa on hyvin paljon pieniä tähtiä."

Kymmenen vuotta Newcomben kirjan kääntämisen jälkeen Edwin Hubble onnistui Mount Wilsonin teleskoopilla erottamaan tähtiä, jotka kuuluivat Andromedan galaksiin, ja laskemaan niiden etäisyyden. Tällöin varmistui, että Andromeda ei kuulu Linnunrataan, vaan on miljoonan valovuoden päässä meistä. Samalla voitiin todeta, että Andromeda on ainakin Linnunradan kokoinen.

La Palman teleskooppi on paljastanut Andromedasta uusia piirteitä. Vuosi sitten todettiin, että Andromeda on kannibaaligalaksi. Se on ahminut ympäröiviä galakseja, ryötänyt niistä vetovoimallaan tähdet, jättäen jälkeensä tiiviitä, pallomaisia tähtisikermiä kuin omenankaroja.

Uusin havainto on, että Andromeda on paljon isompi kuin on uskottu. Andromedan tutkiminen on tärkeää, koska emme voi havaita omaa Linnunrataamme suoraan. Olemme liiaksi laidalla ja Linnunradan spiraalin halkaisee tumma sumuvyöhyke, joka estää näkemästä suuria osia galaksistamme. Niinpä on tutkittava epäsuorasti samantyyppisiä galakseja ja vedettävä niistä johtopäätöksiä omasta ympäristöstämme avaruudessa. Vähän kuin elementtitalossa asuva katselisi vastapäistä taloa ja päättelisi oman talonsa näyttävän samanlaiselta. Andromeda on kaunis galaksi, mutta saaliinhimoinen. Onkohan oma Linnunratamme sen kaunis ja saalistava kaksoissisar?

1 Comments:

Anonymous Timo said...

Kai kaikki galaksit on kannibaaleja kun vain joku pienempi sattuu tarpeeksi lähelle... Linnunrata ja Andromedahan on kait vähitellen yhdistymässä.

Mullekin tuli just tänään blogimerkintä avaruusaiheesta. Mukava sattuma. Niin ja hyvää jatkoa!

3:40 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home