maanantaina, toukokuuta 30, 2005

Casa da Musica


Porton näköaloja

Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki ja viehättävästi vanhanaikainen ainakin keskustastaan ja sataman tienoilta. Tähän ympäristöön on sijoittunut uusi arkkitehtuurin luomus, Casa da Musica. Casa da Musican piti valmistua vuonna 2001, mutta se on myöhästynyt tähän asti. The Timesin Tom Dyckhoff vertaa sitä B-luokan filmin avaruusalukseen. Minusta se on kuin tietokoneen näyttö. Kysyn kuten Tom Dyckhoffkin: "Mikä piru se on?"


Casa da Musica rakennusvaiheessa

Arkkitehdit ovat innoissaan. Casa da Musican luojat, Cecil Balmond ja Rem Koolhaas, ovat alan uusia kuumia nimiä. Rakennuksen ammattimaiset kuvaukset menevät normaalin kielenkäytön ohi suoraan klingonaaseen. Akustiikan pitäisi olla kohdallaan, vaikka Koolhaas valittaa, että onnistuneinta oopperatalon akustiikka on kenkälaatikossa, mikä taas ei ole haastava muoto arkkitehtuurissa.

Alice C-S. on tehnyt Casa da Musicasta kuvakollaasin, jonka mukaan rakennuksella taitaa olla toivoa, vaikka minun silmääni se edelleenkin tökkii kuin Louvren ylistetty lasipyramidi - asiat asioina, vanha ja uusi omilla paikoillaan, hajuvesi pois lihapullista ja niin edelleen. Olisi se silti mukava nähdä luonnossa. Varsinkin, kun Portossa on myös hyviä kalaravintoloita, auringonpaistetta ja 1800-luvun espanjalaisarkkitehtuuria, jossa silmä lepää.