torstaina, kesäkuuta 16, 2005

Hitlerin hevonen


Georgi Zukov paraatihevosellaan
Hubert Lanzingerin maalaus Hitleristä ritarina
Tietokonesimulaatio Hitleristä ratsailla

Louisianassa on La Branchen plantaasi, jonka ylpeydenaihe on Hitlerin hevosen Nordlichtin hauta. Plantaasin nykyisten omistajien mukaan Nordlicht syntyi vuonna 1941, kuului Adolf Hitlerille ja voitti palkintoja Saksan ja Itävallan kilparadoilla vuosina 1943-1944. Sodan päätyttyä amerikkalaiset joukot toivat muun saaliin mukana Nordlichtin Yhdysvaltoihin, missä sitä käytettiin siitokseen. Se kuoli vuonna 1968 ja haudattiin La Brancheen. Monet amerikkalaiset kilpahevoset lukevat Hitlerin hevosen esi-isiinsä.

Tiettyä vahvistusta tarinalle saa Jerry Hallin sota-ajan valokuva-albumista. Kuvassa on nuori jalkaväen sotilas nuoren hevosen selässä. Kuvaan on kirjoitettu "Hitler's Horse". Jerry Hallin kertoman tarinan mukaan sotilaat tulivat tilalle, jossa oli useita täysverisiä hevosia, joiden satuloissa oli omistajan nimi "Adolf Hitler". Jerry Hall ratsasti Hitlerin hevosella ja ystävä otti valokuvan. Tämän tarinan perusteella Hitler olisi omistanut kilpatallin.

Hitleriä itseään ei ole nähty hevosen selässä. Hubert Lanzinger maalasi vuonna 1933 taulunsa "Lipunkantaja", Hitler puhtaana teutonisena ritarina, mutta maalauksen hevonen on pelkkä viitteellinen läiskä kuvan alareunassa.

Stalinin Venäjällä levitetty tarina, johon useimmat venäläiset vieläkin uskovat - tsetseenit olisivat lahjoittaneet Hitlerille valkoisen orin ja kullalla kirjotun satulan - on tsetseenilähteiden mukaan silkkaa sepitettä. SS-joukkojen muslimiosastossa oli Jugoslavian muslimeja eikä tsetseenejä, ja saksalaisten ehtiessä Tsetseniaan kaikki tsetseenit olivat junanvaunuissa matkalla Aasiaan. Tästä Stalinin karkoituksestahan vain puolet tsetseenikansasta palasi hengissä.

Hitlerin hevoset ovat siis myyttiä tai huhupuhetta. Sen sijaan Stalinin valkoinen ori oli hyvin todellinen. Berliinin valloituksen jälkeisessä voitonjuhlassa Stalinin piti ratsastaa valkoisella orilla joukkojensa edellä. Harjoituksissa hevonen heitti generalissimuksen selästään.

Stalin oli erittäin kateellinen voittoisille kenraaleilleen. Hän tarjosi Georgi Zukoville "kunnianosoituksena" valkoista hevostaan paraatiin. Zukovin joukot marssivat ensimmäisinä Berliiniin, joten Zukov ansaitsi kunniansa, mutta Stalin arveli hevosen heittävän myös Zukovin selästään väkijoukkojen edessä. Eräs esikuntaupseeri varoitti Zukovia, joka meni etukäteen talliin ja ystävystyi hevosen kanssa. Zukov oli Venäjän sisällissodan aikainen ratsuväenkomentaja, mitä seikkaa entinen pappisseminaarilainen Stalin ei osannut ottaa huomioon. Kunniakatoksen kohdalla rämähti "Kansainvälinen" täydellä voimalla soimaan ja hevonen hypähti näyttävästi, mutta ei pillastunut. Zukov ratsasti uljaasti teutaroivalla hevosellaan ja kansa hurrasi. Stalin ei ikinä antanut sitä anteeksi Zukoville.