keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2005

Robottilemmikkimme


Furby ja Aibo

Ne, jotka kokivat Tamagotchi-villityksen, muistavat ja kauhistuvat. Koululuokkiin kiellettiin tuomasta näitä vinkuvia otuksia, Amerikassa perustettiin firmoja huolehtimaan lasten Tamagotcheista, vanhemmat menivät vararikkoon (naapurini tyttärellä oli kymmenen Tamagotchia).

Minulla oli aikoinaan tietokoneella vähän aikaa Dogz, joka hyppi pitkin kuvaruutua, heilutti häntää, ja jos olisi maksanut hyvää rahaa, se olisi kasvanut aikuiseksi ja oppinut temppuja. Petz-yhtiö vastasi Dogzeista ja Catzeista, mutta viimeksi katsoessani heidän toimintansa näyttää lakanneen, uusi lemmikkejä ei ole "adoptoitaviksi", kuten heidän mainoslauseensa oli.

Furby oli vähän aikaa mainoshitti, ja Aibo-koiraa kehitetään kaiken aikaa. Koira, joka haukkuu, heiluttaa häntää, mutta ei tarvitse ruokaa, on mainoslause. "The Sun Never Sets on Virtual Pets", on alan iskulause.

Virtuaalilemmikkejä on monia ja monenlaisia, kuten käy ilmi virtuaalilemmikkien kotisivulta. Esimerkillisiä virtuaalilemmikkejä ovat onnelliset hamsterit:

You feed your hamster by clicking on the food dish. That'll get its attention. Beyond that it's pretty much on its own. It will walk around, stuff its cheeks with food, unload the food, eat, sleep, groom itself and sleep. You can get its attention at any time with your pointer (but true to breed it will quickly lose interest in you). At present its physical functions are restricted to those above, but we are told that in future versions it may relieve itself. An exercise wheel has also been discussed.

Alalla saalistetaan varomattomia. Varoitus on katsottu aiheelliseksi eismerkiksi MonoPets-sivuja esitellessä:

This pet site asks you to supply your birthday, city and state. We suggest you NOT give them that information. If it wont take blanks, just make up fake places and dates. You should not be required to supply private information for a free online virtual pet.

Joitakin asioita, jotia virtuaalilemmikki ei koskaan ole: se ei ole karvainen, lämmin ja hengittävä. Se ei pane tassua polvelle ja katso silmiin. Sitä ei koskaan, koskaan, koskaan voi kohdella kuin toveria. Eikä siitä voi huolehtia, sitä ei voi surra, kun se kuolee. Kumma maailma, jossa kumppanuus korvataan robotilla.

3 Comments:

Anonymous Timo said...

Tuo Furbyhän on aikalailla samannäköinen kuin Gremlins-elokuvan kiltit hahmot... Mallikuvana vaikka tämä.

Kumpikohan muuten on tullut aikaisemmin? Tässä tapauksessa varmaan leffa, mutta nykyaikanahan lasten elokuvien hahmot suunnitellaan jo valmiiksi teemaleluja silmällä pitäen.

4:09 ip.  
Blogger tommi said...

Eräällä kaverilla oli tuolloin vuosia sitten tamagotchi-avaimenperä. Löytyi asuntolamme rappukäytävästä henkihieverissä, kun isukki oli ollut pari päivää ryyppyreissulla. Tästä vitsailtiin pitkään.

Toisaalta, ovathan koirat ja kissatkin aivan samalla tavalla koneita kuin tamagotchit. Ei niissä mitään sen ihmeellisempää ole, mitä nyt likaavat paikkoja enemmän ja aiheuttavat allergioita.

4:25 ip.  
Anonymous Juho Salo said...

Re: Aibo.

Olet osittain oikeassa; se ei ole karvainen eikä se ole lämmin. Kun tietotekniikka kehittyy, kehittyy myös Aibon käyttis ja saattaa hyvinkin olla että sellaiseen vielä oppii kiintymään. Kiintyvät ihmiset käärmeisiinkin (lemmikkeinä)!

Pari mallia eteenpäin ja se saattaa hyvinkin katsoa omistajaansa silmiin ja osoittaa kiintymystä. Kuka tietää. Jo nykyiset mallit ovat aika hämmästyttäviä kehittyneisyydessään - ja kehitys tuntuu tällä alalla harppovan eteenpäin suurin askelin.

Loppujen lopuksi, me kiinnymme mitä oudompiin asioihin. Luulen, että se tosiasia että robotti erottelee meidät muista ihmisistä ja antaa meille yksilöllistä huomiota voi olla riittävä syy oikean kiintymyksen muodostumiseen.

Se tosiasia että siinä on On/Off kytkin tosin varmaan laskee pisteitä. Ei ystävistä sammuteta virtaa kun päätä särkee.

Tamakotseista (kirjoitusasu?) on tullut uusi versio. Isompi näyttö ja mitä kaikkea. Tämmöistä olin jostain lukevinani.

Kiitoksia muuten hienosta blogista.

9:40 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home