sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Michelangelo-koodi


Näyte Michelangelo-koodista

Tämän päivän uutisissa yli maailman on levinnyt tieto kahden brasilialaisen lääkärin paljastuksista, jotka koskevat Michelangelon maalaamaa Sikstuksen kappelin kattoa. Tohtoreiden mukaan katon 38 paneelista kolmessakymmenessäneljässä on kätkettynä anatomisia yksityiskohtia.

Gilson Barreto ja Marcelo de Oliveira saivat ensimmäisen aavistuksen ideastaan amerikkalaisen lääkärin Frank Meshbergerin kirjoituksesta. Meshberger oli löytänyt paneelista "Jumala luo Aatamin" aivojen poikkileikkauksen. Meshbrgerin teoria oli, että Michelangelo halusi rinnastaa sielun antamisen Aatamille ajattelun lahjaan ihmiskunnalle. Barreto sanoi ajatelleensa: "Jos hän maalasi aivot, hänen on täytynyt maalata enemmänkin." Yhdessä Barreto ja da Oliveira alkoivat verrata Michelangelon maalauksia anatomian oppikirjaan, ja uskovat löytäneensä runsaasti kätkettyjä rinnastuksia. Esimerkiksi "Eevan luomisessa" Jumalan viitta muistuttaa keuhkoja ja symboloi heidän mukaansa elämän henkäyksen antamista Eevalle.

Kaikenlaiset salaliittoteoriat tuppaavat tarttua kurkkuuni, mutta tämä yksi ainakin pysäyttää ajattelemaan. Michelangelon aikaan anatomian tutkiminen oli ankarasti kiellettyä, mutta sitä tehtiin salaa. Michelangelon töistä näkee kaikkialta, että hän oli hyvin perehtynyt ihmisen rakenteeseen. Irving Stonen romaanissa "Michelangelo" kuvattu salainen ruumiiden leikkely on aina tuntunut hyvin uskottavalta. Mieleen tulee myös, että kesken paaville tehtävien suurten töiden Michelangelo kerran pakeni suinpäin Roomasta Firenzeen ja sieltä Ferraraan, ja paavin lähettiläät joutuivat suurin piirtein kiskomaan hänet sängyn alta ja viemään aseistetun saattueen keskellä takaisin Roomaan jatkamaan työtään.

Joten: miksikäs ei? Jos Micheangeloa todella kiehtoivat hänen salaiset ja kielletyt löytönsä ihmisen sisältä (ja ne kiehtoivat), hän ehkä halusi panna ne myös näkyviin, mutta tavalla, jonka vain asiaan vihkiytyneet ymmärsivät. Jos hän alkoi epäillä jääneensä kiinni, hän saattoi hyvin paeta - paavin vankilan kellarit olivat vaikea ja vaarallinen paikka, kuten Giordano Bruno ja Galileo Galilei saivat havaita.

Miksi ei? Michelangelo-koodi voi hyvinkin pitää paikkansa.

1 Comments:

Blogger Sven Laakso said...

Aivojen ja ajattelun rinnastaminen on aika groteskia. Iliaassa ajattelu ja ajatukset ovat sydämen asia. Sydän on täynnä ajatuksia ei aivot. Monilla on aivot, mutta ei ajatuksia, vaan pelkkä kyky imitoida. Sydämettömät on nopeimmin maata valtaava eläinlaji, ihmisen kokonaan hallitseman ja manipuloiman, saastuneen luonnon valinnan tulos.

4:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home