lauantaina, kesäkuuta 25, 2005

Naisia taistelussa


Kersantti Hester

Yhdysvaltain armeijalla on voimassa sääntö, jonka mukaan naiset eivät saa taistella etulinjassa. He eivät saa palvella jalkaväessä, tykistössä tai muissa hyökkäysjoukoissa. Tästä on ollut paljon kiistaa vuosien varrella. Taistelutehtävistä saa paremman palkan ja enemmän ylennyksiä, ja naissotilaat katsovat, että heitä syrjitään. Tosin naisia on kohonnut kenraaleiksi asti, mutta ei jalkaväestä. Naisten mukaan vaaraa on muissakin tehtävissä, vaikkapa sairaanhoitajien toimintapisteissä; kyseessä ei ole ritarillisuus, vaan tavallinen sukupuolisyrjintä.

Irakissa naisia on joutunut runsaasti etulinjan olosuhteisiin. Koska heitä on kuljetusjoukoissa ja merijalkaväen avustavissa tehtävissä, he Irakin epätavallisten taisteluolojen vuoksi joutuvat vaaralle alttiiksi autosaattueissa ja tarkastuspisteillä.

Merijalkaväen naispuoliset jäsenet on sijoitettu tarkastuspisteisiin sen jälkeen, kun irakilaisnainen tempaisi kaapunsa alta aseen ja tappoi sotilaan. Naisille ei miessotilas voi tehdä ruumiintarkastusta, se sytyttäisi koko Irakin liekkeihin. Niinpä pisteissä on kaksi porttia, joista toisesta menevät naiset ja naiset tekevät heille ruumiintarkastuksen, ja toinen on miehiä varten ja miesten hoitama.

Autosaattueissa tienvarsipommit eivät erottele uhrejaan. Fallujan lähellä 23. 6 itsemurhapommittaja iski joukkojenkuljetusautoon ja sitten autoon hyökättiin. Iskussa kuoli neljä merijalkaväen jäsentä, joista kolme oli naisia. 13 haavoittuneesta 11 oli naisia. Ennen Fallujan iskua taisteluissa on kaatunut 36 naissotilasta ja kolme siviilipuolen naistyöntekijää.

Kun naiset joutuvat taisteluun, he taistelevat yhtä hyvin ja urheasti kuin miehet. Viikon verran ennen Fallujan iskua nainen sai Yhdysvaltain kolmanneksi korkeimman kunniamerkin, Hopeatähden, ensimmäisenä naisena sitten II maailmansodan. Kersantti Leigh Ann Hester oli hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa autosaattueessa maaliskuussa. Yhdessä tovereidensa kanssa hän raivasi tienvieret hyökkääjistä ja tappoi rynnäkkökiväärillä ainakin kolme hyökkääjää.

"Her actions saved the lives of numerous convoy members. Sgt. Hester's bravery is in keeping with the finest traditions of military heroism," her award citation reads.

Hester, in an interview, said she was just doing her duty.

Vaikka naiset ovat osoittaneet kykynsä taistelussa, heitä tuskin päästetään etulinjatehtäviin. Muiden syiden ohella naisen kaatuminen tai haavoittuminen vaikuttaa miespuolisiin sotilaisiin aivan toisella tavalla kuin miehen kaatuminen. Naista pyritään suojelemaan, olipa hän miten pätevä tahansa. Kersantti Hester tuskin saa montakaan kilpailijaa mitalijahdissa.

2 Comments:

Blogger Anna Amnell said...

Kiitos, Mette, hyvistä neuvoista. Profiilikuvan näet nyt paikallaan.

2:35 ip.  
Blogger Seppo Lehto Miehittäjä-Ryssänkarkoittaja said...

Valkoista joulua ja Hyvää uutta vuotta maahanmuuttajien rajulla vähentämisellä

Ystävällisesti valkoisen rodun ja suomalaisuuden ja aluepalautustemme esitaistelija Seppo Lehto Tampere

5:57 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home