perjantaina, heinäkuuta 08, 2005

Ed McBain on kuollut
Ed McBain oli salanimi, jolla Evan Hunter kirjoitti 87. piirin poliiseista noin 50 suosittua kirjaa. Evan syntyi vuonna 1926 italialaisten siirtolaisten jälkeläisenä New Yorkissa nimellä Salvatore Lombino. Evan Hunterin nimen hän otti virallisesti vuonna 1952.
Enenn kuin hänestä tuli kirjailija, hänellä oli pitkä ja värikäs ura; voisin mainita esimerkiksi hummerikauppiaan työn. Poliisi hän ei ole koskaan ollut, mutta hän oli silti ensimmäinen, joka kirjoitti poliisiaseman toiminnasta ja kiihkeästä työstä, jossa ratkottiin useita juttuja yhtaikaa ja poliisien usein vähemmän miellyttävät luonteet kalahtelivat yhteen. Kotikulmilleen Evan teki kunniaa luomalla amerikanitalialaisen Steve Carellan, poliisisankarinsa.
Evan kirjoitti myös Hitchcockin filmin "Linnut" käsikirjoituksen. Hänen kirjoistaan on tehty monia elokuvia ja TV-sarojen käsikirjoituksia. Ed McBain on ainoa amerikkalainen kirjailija, joka on saanut "Timanttitikarin", korkeimman brittiläisen jännityskirjallisuuden palkinnon.

Muistan itse, millainen tömähdys oli englantilaisten suljetun huoneen mysteereiden jälkeen tavata sellainen kirja kuin "Käsi", jossa roskalaatikosta löytyy irti leikattu miehen käsi ja epäiltyjä on vain noin 8 miljoonaa. Vaikka Ed McBain -kirjoja tuli lopulta kuin liukuhihnalta eivätkä monetkaan yllä sellaiseen intensiivisyyteen, kirjailijasta on pakko sanoa: jännityskirjallisuus menetti paljon hänen kuollessaan, ja poliisikirjojen luojaa on kunnioitettava.