tiistaina, heinäkuuta 05, 2005

Washoe viittoo


Olen kirjoittanut aikaisemmin gorilla Kokosta, joka käyttää viittomakieltä. Myös useita simpansseita on opetettu viittomaan. Lahjakkain on Washoe, joka syntyi Afrikassa vuonna 1965.

Washoeta kasvatettiin perheessä samoin kuin ihmisvauvoja. Sille opetettiin ensin viittomia samalla menetelmällä kuin Kokolle: osoitettiin esinettä, viitottiin sen nimi ja taivutettiin Washoen sormet viittomaan. Pian kasvattajat huomasivat, että Washoe oppi parhaiten samalla tavalla kuin ihmislapsi oppisi: viittomalla sen läsnäollessa. Washoe tarkkaili ja alkoi viittoa itse. Ensimmäinen viittoma, jota se käytti spontaanisti, oli "hammasharja", kun se meni yksin kylpyhuoneeseen.

Kun Washoe tuli liian isoksi ja voimakkaaksi tavalliseen asuntoon, se siirrettiin tutkimuslaitoksen tiloihin. Siellä on muitakin simpansseja, jotka myös viittovat. Niiden on todettu rupattelevan viittomilla keskenään silloinkin, kun ihmisiä ei ole läsnä. Washoe otti kasvatikseen Loulis-nimisen nuoren simpanssin ja opetti sille viittomia - usein taivuttamalla Loulisin sormet viittoma-asentoon.

Samoin kuin Koko, simpanssitkin muodostavat osaamistaan viittomista uusia yhdistelmiä tarkoittamaan aikaisemmin tuntemattomia asioita. Simpanssilla nimeltä Lucy oli kissanpentu, joka kuoli. Lucy suri sitä pitkään. Kun Lucy myöhemmin selasi lehteä, jossa oli kuva siitä ja kissasta, Lucy katseli kuvaa pitkään, silitti sitä ja viittoi: "Lucyn kissa".

Washoen oppiminen tukahtui, kun sen oma vauva sairastui keuhkotulehdukseen ja kuoli. Sen jälkeen Washoe viittoi ihmisille vain "tuo vauva". Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Washoe on toipumassa - viimeisimmät tiedot "Washoen ystävät" -sivulla eivät kerro masennuksesta.

Monet tutkijat kiistävät vieläkin, että kädelliset todella käyttävät kieltä - usein melko yhdentekevillä perusteilla, kuten lauseiden pituudella. Joka tapauksessa Washoe ja muut simpanssit kehittävät kieltä itse, viittovat toisilleen spontaanisti ja opettavat kieltä toisilleen.

Muita ihmisen kanssa yhteisiä piirteitä on muun muassa taiteen teko. Monet simpanssit nauttivat maalaamisesta. Niiden tuottamat kuvat eivät ihmisen silmiin esitä mitään havainnollista, mutta simpanssit katselevat omia kuviaan ja viittovat "omena", "lintu" ja niin edelleen.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Lukisin tällaisia juttuja vaikka kuinka. Usein ajattelen, että on vaikea keksiä itselleen mitään erityistä unelmaa josta voisi haaveilla, mutta minun unelmani voisi kyllä olla, että saisin joskus hoitaa simpanssi- tai gorillavauvaa.

Kirsti

10:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home