keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2005

PoliisikoiratComo työssä (kuva Risto Siimes)

Suomessa on ollut poliisikoiria jo vuodesta 1909. Ensimmäiset saksanpaimenkoirat esiteltiin vuonna 1907, ja poliisimestari Calonius innostui rodusta ja jätti 1908 kuvernöörille kirjallisen anomuksen saada tuottaa Suomeen poliisikoiriksi soveltuvia koiria. Anomukseen suostuttiin ja ensimmäiset kaksi koiraa tuotiin maahan.

Aluksi poliisikoirat koulutettiin vihaisiksi, koska niiden tehtävä oli puolustaa isäntäänsä ja ottaa konnia kiinni, kuten osoittaa taulukko vuodelta 1912:

Varkaus, murhapoltto, murhayritys, ryöstö jne. 163
Kulkureita ympäristössä             175
Korttipelureja                  40
Ilkeyden harjoittajia              21
Viinatrokareita                 26
Juopuneita                   833
Eksyneitä lapsia                 5
Yhteensä                    1263 
----------------------------------------------------

Nykyään koirien tehtävästä vain osa on "ilkeyden harjoittajien" kiinniotto. Meillä on tunnistuskoiria, palokoiria, ruumiskoiria ja rauniokoiria. Koira jakaa työn ja perhe-elämän isäntänsä kanssa, kuten Como-koira, josta sen ohjaaja Jarmo Lehtinen kertoo. Koirat palvelevat noin kahdeksan vuotta ja oppivat koko ajan; niiden työ alkaa arviolta kaksivuotiaana ja eläkkeelle ne jäävät 10-vuotiaina. Valtio maksaa koirallekin virkamieseläkettä.

Tunnistuskoiria alettiin kouluttaa
vuonna 2003. Koiraa harjoitetaan testiradalla, jossa on etsittävän hajun lisäksi viisi muuta hajua. Koirien ohjaajat käyttävät päivän viikosta hajujen keräämiseen. Hajuista voidaan tehdä myös rekisteri, Unkarissa on hajupankkeja, joissa säilytetään jopa 20-25 vuotta vanhoja hajuja.

Palokoirat ovat uusi palvelukoiramuoto. Koira on hyödyllinen erityisesti palopaikoilla, jotka ovat palaneet maan tasalle. Koiran herkkä nenä auttaa sellaisissakin oloissa paljastamaan esimerkiksi palavan nesteen. Suomen palokoirat opetetaan ilmaisemaan seitsemän erilaista palavaa ainetta. Palopaikalla vaihdellaan kahta koiraa, jotta koira ei väsy. Sillä tavoin koira voi työskennellä jopa viikon ikäisellä palopaikalla, eikä edes sade haittaa sen vainua. Pahin ongelma ovat tassut, jotka pitää erityisesti suojata, ja kemikaalit, joille koira voi altistua.

Vaikka useimmat poliisikoirat ovat saksanpaimenkoiria, belgianpaimenkoiria on yhä useammin ilmestynyt joukkoon. Olipa koiran rotu mikä tahansa, lujasti se kiintyy ohjaajaansa. Myös poliisille koiran menettäminen on paha paikka. Koiran menetyksiä työssä tapahtuu toisinaan. Tampereella muistetaan koira, joka tappajaa takaa-ajaessaan jäi auton alle ja kuoli. Koko Suomi järkyttyi, kun epäilty videokameran edessä ampui pidätystä tekevän poliisikoiran. (Tällaisia sanontoja voi hyvin käyttää, vaikka Poliisikoira Rex ei tosielämää olekaan.) Useimmat poliiisikoirat saavat kuitenkin viettää eläkepäiviä perheessä, jossa ne ovat kasvaneet.


Como vapaalla (kuva Risto Siimes)
1 Comments:

Anonymous unska said...

Ihana tuo vika kuva! :]

12:21 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home