tiistaina, heinäkuuta 12, 2005

Rasputinin murhaGrigori Rasputin

"Hullun munkin" Grigori Rasputinin murhasta kerrotaan demonista versiota, jonka murhaajat itse toivat julkisuuteen. Tarinan mukaan murha tapahtui ruhtinas Feliks Jusupovin asunnolla, jonne Rasputin oli kutsuttu tapaamaan Jusupovin vaimoa Irinaa. Läsnä olivat duuman jäsen Vladimir Puriskevits, suuriruhtinas Dmitri Pavlovits ja lääkäri Lazavert.

Lazavert oli toimittanut syankaliumia, jota pantiin etukäteen viiniin ja pieniin leivoksiin, joita oli tarjolla. Suklaaleivoksia ei myrkytetty; tarkoitus oli, että Feliks Jusupov ottaisi sellaisen poistaakseen Rasputinin epäluulot. Jusupov haki Rasputinin paikalle. Ruhtinaan vaimo oli kieltäytynyt tulemasta, joten paikka oli lavastettu kuin hänellä olisi vieraita; toisessa huoneessa oli ryhmä upseereita juttelemassa ja gramofoni, joka soitti kappaletta "Yankee Doodle".


Jusupovin kertoman mukaan Rasputin joi viiniä ja söi leivokset, mutta ei osoittanut mitään myrkytyksen merkkejä. Hermostunut Feliks odotti yli kaksi tuntia ja ryntäsi sitten käytävään, jossa muut piileskelivät, sai heiltä aseen, palasi huoneeseen ja ampui Rasputinin. Salaliittolaiset kerääntyivät huoneeseen ja totesivat Rasputinin makaavan kuolleena jääkarhunnahalla. "Nostakaa hänet sohvalle, nahka menee piloille", sanoi Jusupov.

Suuriruhtinas Dmitri otti Rasputinin turkin ja lähti autolla viemään sitä Puriskevitsin vaimolle tuhottavaksi. Vaimo kieltäytyi ja Dmitri toi turkin takaisin. Sillä välin salaliittolaiset alkoivat kääriä Rasputinia peitteeseen viedäkseen ruumiin jokeen. Silloin Rasputin nousi yhtäkkiä istumaan, sitten konttasi portaat ylös. Murhaajat juoksivat perään. Puriskevits ampui Rasputinia ensin kerran ovella ja sitten kahdesti pihassa. Rasputin kaatui uudelleen. Taloa vartioinut poliisi tuli kysymään, mistä oli kysymys. Miehet seisoivat niin, että poliisi ei nähnyt ruumista.

Tässä tarinat eroavat toisistaan. Feliks Jusupov väitti myöhemmin sanoneensa poliisille, että he olivat vapauttaneet Venäjän Rasputinista. Poliisi nauroi ja onnitteli heitä. Puriskevits puolestaan väitti sanoneensa, että hän oli ampunut kulkukoiran, ja tämä rauhoitti poliisin, joka poistui. Poliisi itse sanoi myöhemmin menneensä heti raportoimaan esimiehilleen oudosta tapauksesta.

Ruumis käärittiin peittoon ja sidottiin köysillä. Sitten se vietiin autolla Nevan syrjäiselle sillalle ja heitettiin avantoon. Suuriruhtinas Dmitri odotti auton luona. Tämä siis oli salaliittolaisten tarina

Venäjältä on kuitenkin löytynyt salaisen poliisin selonteko, joka eroaa tarinasta huomattavasti. Ensinnäkin paikalla oli ainakin kaksi naista, toinen heistä Puriskevitsin rakastajatar. Rasputinia ei olisi huiputettu "ruhtinatar Irinan kutsuilla", ellei naisääniä olisi kuulunut. Toiseksi Rasputin ei nauttinut myrkkyä. Kaikki todistajat olivat yksimielisiä siitä, että Rasputin ei koskaan eikä missään tilanteessa syönyt mitään makeaa. Hän piti ankaraa ruokavaliota. Viinissä ollut myrkky oli ilmeisesti liikaa laimennettua. Toiseksi aikaa ei kulunut kahta tuntia. Feliks Jusupov menetti heti kylmäverisyytensä, kun hän ei saanutkaan Rasputinia nauttimaan myrkytettyjä leivoksia. Hän ampui, mutta onnistui ilmeisesti vain vahingoittamaan Rasputinia pään sivuun. Tajuntansa tämä silti menetti. Kun salaliittolaiset onnittelivat toisiaan, Rasputin palasi tajuihinsa ja pakeni. Puriskevits ampui häntä kerran, mutta todennäköisesti ilman tulosta. Hänellä oli revolveri, joka ei ole mikään tarkkuusase, eikä hän ollut mikään tarkkuusampuja. Lopulliset, hyvin tähdätyt laukaukset ampui ilmeisesti suuriruhtinas Dmitri, mestariampuja, vaikka toiset yrittivät pitää hänen nimensä erossa jutusta. Outo tarina turkin kuljettelusta oli sepitetty, jotta voitaisiin väittää, että Dmitri ei ollut murhahetkellä paikalla.

Tarina poliisille kerrotusta koiran ampumisesta ilmeisesti piti myös paikkansa, koska Dmitrin kerrotaan myöhemmin maininneen: "Jouduin tappamaan yhden parhaista koiristani selittääkseni sen roiston veren hangessa."

Yksikään laukauksista ei ollut välittömästi kuolettava, koska kun Rasputinin ruumis löytyi joesta, hän oli saanut kätensä vapaiksi siteistä ja hänen keuhkoissaan oli vettä, joten hän oli kuollut hukkumalla. Kaikki mutkikkaat yksityiskohdat myrkystä alkaen on tarinaan lisätty, jotta Rasputin saataisiin mahdollisimman paljon muistuttamaan demonihahmoa, jota sankarit turhaan yrittävät surmata.

Yritys väittää, että "keisariperheen vesa ei tahrannut käsiään vereen", kuten Feliks Jusupov asian ilmaisi, oli turhaa. Koko Pietari tiesi jo seuraavana päivänä, että suuriruhtinas Dmitri oli murhaaja. Tsaari Nikolai karkotti hänet Kaukasukselle, mikä, ironista kyllä, pelasti hänen henkensä vallankumouksen aikana. Samoin Feliks Jusupov, joka myös karkotettiin, pelastui Pariisiin kirjoittamaan muistelmansa. Pariisiin päätyi myös lääkäri Lazavert, tuo huonosti menestynyt myrkyttäjä. Puriskevits kuoli lavantautiin vallankumouksen aikana. Sen sijaan useimmat Rasputinin ystävät menehtyivät vallankumouksessa, tärkeimpinä tietenkin tsaariperhe. Kuten Rasputin oli ennustanut: "Jos minut murhataan, tsaarin valta tuhoutuu myös."

5 Comments:

Blogger Anna Amnell said...

Kyllähän Rasputin on maailmanhistorian kiinnostavimpia henkilöitä. Hänessä oli niitä särmiä vähän joka puoleen.

Oliko hän hiomaton timantti?

12:13 ip.  
Blogger Mette said...

Hyvin hiomaton. Hänestä on krijoiettu paljon. Alex De Jongin mukaan hän oli todellinen parantaja, mutta tyhmä kuin saapas. Noudatin mieluummin Edvard Radzinskin "Rasputin"-kirjaa, jossa hänet kuvattiin mutkikkaammaksi henkilöksi - joku tomppeli ei olisi aiheuttanut sellaista hämminkiä.

5:30 ip.  
Blogger Mette said...

Niin, kun nyt tässä kätteni töitä mainostan, niin kirjoitin Mummon Kammarin nettilehteen jutun siitä näkemyksestä, että Rasputin oli jurodivyi, "Kristuksen tähden houkka" vanhan venäläisen perinteen mukaan.

6:25 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Venäläisillä on muuten sanonta, että kansa, joka murhaa hallitsijansa saa päälleen 100 vuoden kirouksen. Venäläisten kirousta on vielä jonkun verran jäljellä, tsaariperheen murhasta ei ole vielä 100 vuotta.

10:19 ap.  
Anonymous  said...

Aika jänskä juttu... XD

5:35 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home