torstaina, heinäkuuta 14, 2005

Pariisi, heinäkuun 14.


Heinäkuun 14. päivä on Bastiljin valtauksen muistopäivä, Ranskan kansallispäivä.Sotilasparaati on kansallinen päivähuvi. Sekä ranskalaiset että turistit kerääntyvät niin lähelle Champs Elyseetä kuin pääsevät, puikkelehtivat tankkien ympärillä ja kuvaavat toisiaan niiden edessä. Kärsivälliset poliisit pitävät yleisöä aisoissa.

Pitkin päivää heitellään koiranpommeja ihmisten jalkojen juureen ja yleensä pidetään iloa. Iltaa kohti juhlat kiihtyvät. Entisessä Saint Antoinen kaupunginosassa, josta Bastiljin valtaajat aikoinaan lähtivät liikkeelle, tanssitaan kaduilla. Illalla pidetään suuri valonäytelmä kaupungin keskustan yllä. Seinellä liikkuvat jokialukset, joista kalleimmissa loistavat kyntteliköt, kun ihmiset nauttivat kalliista illallisesta musiikin soidessa. Halvemmat vesibussit kulkevat jokea edestakaisin täynnä turisteja.Useimmat pariisilaiset viettävät iltaa tavalliseen tapaansa katukahviloissa. Kun meno käy liian villiksi, he lähtevät kotiin ja jättävät kentän turisteille ja nuorisolle.Pariisin alla, katakombeissa, lepäävät kaikessa rauhassa Bastiljin valtaajien luut muiden nimettömien pariisilaisten kanssa. Notre Damen kappeleissa on myös hiljaista ja rauhallista. Yksinäinen rukoilija polvistuu kuoriaitauksen ääreen.

2 Comments:

Blogger Naakka said...

Hei,

Minun on pitänyt jo pidempään kiittää sinua näistä mielenkiintoisista artikkeleista, jotka tuntuvat olevan kaikesta maan ja taivaan väliltä. Uteliaana ja tiedonjanoisena ihmisenä viihdyn siis blogissasi. Sitä olen vain ihmetellyt, että miten sinä tiedät näin paljon kaikesta?!

8:38 ip.  
Blogger Mette said...

Sen siitä saa, kun oppii lukemaan 4-vuotiaana ja siitä asti käyttää kykyään (ja kiitos Internetin!). Pariisissa olen käynyt pari kertaa itse, joten tämän jutun kuvat ovat kerrankin omatekoisia. Eli kuten sinäkin - utelias ja tiedonjanoinen.

11:17 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home