lauantaina, heinäkuuta 16, 2005

Macquarien villikissatNäkymä Macquarien saarelta

Australian ympäristöministeri on kesäkuussa palkinnut mitalilla biologi Geoffrey Copsonin hänen ansioistaan kissantappajana.

Tämä vaikuttaa vähän julmalta, mutta tilanne kertoo paljon luonnonsuojelun ongelmista valtamerien saarilla. Macquarie on saari noin puolivälissä Etelämantereen ja Tasmanian välillä. Se on tunnettu hylkeistään ja lukuisista lintulajeistaan, albatrosseista, pingviineistä ja useista lajeista, joita ei tavata mistään muualta maailmasta. Kotoperäisiä lajeja on kuitenkin vähemmän kuin ennen ja syynä ovat hylkeenpyytäjien tahallaan tai vahingossa tuomat eläinlajit - kaniinit, kissat, rotat ja hiiret.

Macquarie löydettiin vuonna 1810 ja sai nimensä silloisen Uuden Etelä-Walesin, nykyisen Australian kuvernöörin Lachlan Macquarien mukaan. Paljon muuta miesparka ei aikaan saanutkaan, mutta se on toinen tarina, kuten Kipling sanoo. Hylkeenpyytäjille saari oli paratiisi. Ajat muuttuivat, ja vuonna 1997 saari julistettiin kuuluvaksi maailman luonnonperintöön.

Saaren eläimistöä alettiin vapauttaa vieraista hyökkääjistä. Kaniinit hoidettiin ensin. Ne söivät saaren alkuperäistä kasvistoa. Keino oli sama kuin Australiassakin, niihin tartutettiin myxomatosis. Koska saaren villiintyneet kissat menettivät kaniinien muodostaman ravintolähteen, ne siirtyivät saalistamaan lintuja. Kissoja ryhdyttiin metsästämään ansoilla, ampumalla ja myrkyillä. Geoffrey Copson ryhmineen työskenteli 30 vuotta. He hävittivät tuhansia kissoja vuodessa, ja nyt arvellaan, että jäljellä on kymmenkunta kissaa.

Seuraava ongelma ovat tietenkin rotat ja hiiret, joita kissat eivät enää saalista. Geoff Copsonilla voi hyvin olla toiset kolmekymmentä vuotta jäljellä rottien parissa. He tuntevat jo saaneensa palkkionsa - useat harvinaistuneet linnut ovat palanneet pesimään Macquarielle.


Saalistajat ja saalistettavat

Macquarie-saari nyt