tiistaina, heinäkuuta 26, 2005

Macleodin klaanin haltialippuDunveganin linna ja haltialipun jäännökset

Klaani Macleod on laajalle levinnyt ja menestyvä klaani. Sen perintölinna on Skyen saarella sijaitseva Dunvegan. Linnassa säilytetään klaanin aarretta, kulunutta kirjaillun silkkikankaan palaa, jonka uskotaan pelastaneen klaanin kahdesti

Näin tarina kuuluu: nuori Macleodin klaanin päällikkö kohtasi kauniin neidon, he rakastuivat ja halusivat mennä naimisiin. Neito oli haltiaprinsessa eikä voinut jäädä kuolevaisten asuinmaille. Niinpä he sopivat, että pari asustaisi haltiamaassa vuoden ja päivän ja eroaisi sitten. Eron hetkellä vaimo antoi miehensä huostaan heidän poikansa ja vannotti, ettei poika koskaan joutuisi itkemään. Kyyneleinen isä vannoi.

Kun päällikkö palasi lapsi käsivarsillaan, hän suri ja murehti menetettyä rakastettuaan. Klaani huolestui ja järjesti suuret juhlat, jotta hänen sydämensä ilahtuisi. Juhlat olivat niin loistavat, että pikku pojan hoitajakin jätti holhottinsa ja hiipi katselemaan. Poika heräsi ja alkoi itkeä.

Kun hoitaja kauhuissaan ryntäsi vauvan luo, itku oli vaiennut. Kaunis nainen tuuditteli lasta ja kietoi hänet shaaliinsa. Hoitajan astuessa huoneeseen nainen katosi. Kertaakaan enää pojan ei tarvinnut itkeä. Kun hän oppi puhumaan, hän kertoi, että shaali oli hänen äitinsä lahja. Kolmasti se pelastaisi klaanin, jos se levitettäisiin lipuksi. Neljännellä kerralla se katoaisi.

Päällikkö, pojan isä, kätki lipun arkkuun. Toisiaan seuraavat klaanipäälliköt kunnioittivat lippua. Satoja vuosia myöhemmin Macdonaldin klaani alkoi sotia Macleodia vastaan. He hyökkäsivät saarelle, kun kansa oli kirkossa, telkesivät ihmiset sisään ja sytyttivät kirkon tuleen. Henkiin jääneet Macleodit kerääntyivät saaren rantaan ja avasivat haltialipun tuuleen. Samassa heidän joukkonsa kymmenkertaistui ja he löivät vaivatta Macdonaldit.

Toisen kerran lippu pelasti klaanin, kun rutto iski karjaan. Kaikki eläimet tekivät kuolemaa, klaanin jäsenet olisivat menehtyneet nälkään. He levittivät lipun eläinten ylle. Haltiajoukko ilmestyi kuin tyhjästä, kosketti karjaa ja eläimet olivat taas terveitä.

Kolmatta kertaa lippua ei ole vielä käytetty. Toisen maailmansodan aikana klaanin silloinen päällikkö lupasi, että jos saksalaiset yrittävät nousta maihin, hän levittää lipun Doverin kallioille. Maihinnoususta ei tullut mitään, joten lipun voimaa ei kokeiltu. Klaanin miehet kantavat kuitenkin lipun kuvaa taskussaan joutuessaan sotatilanteisiin. Nykyinen klaanipäällikkö, John Macleod, kantoi lipun kuvaa Keniassa taistellessaan Maumauta vastaan vuonna 1950. Hän uskoo sen auttaneen.
Saipa klaani lipun millä tavalla tahansa, aarteen nähneiden mukaan se näyttää kirjaillulta silkiltä. Ainakin se on tullut, kuten klaanin jäsenet sanovat, "kaukaisesta maasta" kauan kauan sitten. Dunveganin historia ulottuu ainakin 1200-luvulle ja lippu on aina ollut linnassa.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tämä blogi on sitten vain valtavan viehättävä, kun aiheet niin vaihtelevat. Ja silti ovat aina mielenkiintoisesti kirjoitettuja! Piristänyt monestikin tylsää iltaa.

8:00 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home