lauantaina, heinäkuuta 30, 2005

Villa UrpoVilla Urpon olohuone

Eräs häiritsevimmistä nähtävyyksistä, jossa olen käynyt, on Villa Urpo Ylöjärvellä. Talon rakennutti Urpo Lahtinen, erään ajan lehtikeisari Tampereelta, mutta hän ei koskaan kyennyt asumaan siellä. Hänen taidekokoelmansa majailee rakennuksessa, mutta tällä hetkellä ei yksikään perheenjäsen. Urpo Lahtisen perinnöstä kiistellään edelleen, vaimo Maija Lahtinen on ulkomailla paossa vankeustuomiota, ja taloa pitää yllä säätiö. Urpo Lahtisen tuhkauurna on kylläkin talon pihalla.

Urpo Lahtinen keräsi taidetta kahdenkymmenen vuoden ajan. Hänen periaatteensa oli ostaa sellaista, mistä hän piti. Tuloksena on yhdistetty koti ja museo, jossa en voi kuvitella kenenkään asuvan ja säilyttävän mielenterveyttään. Urpo Lahtisen pitkäaikaiseksi ystäväksi kuvailtu Jyrki Hämäläinen on kirjoittanut:

"Urpo Lahtisen elämän loppuvuodet olivat piinallisia. Hän halusi aina olla joukkojensa sankari, edelläkävijä ja halusi ihmisten pitävän häntä miehenä, joka kaatuu saappaat jalassa. Pitkällinen, ankara rasitus, kärsimys, ahdistus, vitutus ja pelkotilat ottivat hänestä voimien vähetessä yliotteen. Alkoholi teki hirvittäviä ryöstöretkiä hänen terveyteensä. Hän ei ymmärtänyt lopettaa ajoissa."

Villa Urpon kokoelma osoittaa, etteivät vain hänen loppuvuotensa olleet kuvatun kaltaisia. Kokoelma on piinatun mielen tuote. Tässä talossa on vaikea kuvitella asuvansa. Kuitenkin lesken, Maija Lahtisen, ainakin oletetaan asuneen siellä toistakymmentä vuotta

Kuva on olohuoneesta. Mittasuhteista saa käsityksen, kun muistaa, että kuvassa näkyvä puuveistos on kolme metriä korkea. Lasipöydän alahylly, jonka esineet eivät kuvassa erotu, on täyttynyt Urpo Lahtisen matkoiltaan tuomalta voodoo-aineistolla, jonka joukossa on muun muassa aidon näköinen pääkallo samettimyssy päässään. Haluatteko katsella televisiota syysiltana, kun pääkallo hymyilee teille ja talon täyttävät, piinatut maalaukset ja veistokset alkavat liikahdella? Kun erään repivän maalauksen lihakoukussa riippuva, kidutettu mies alkaa valittaa? Kun pääoven haukkamies kiertää talon ja koputtaa nokallaan ikkunaan?

Nähtävyytenä talo kyllä on käynnin arvoinen. Sinne pääsee ilmoittautumalla ennakkoon, koska isot ryhmät eivät ole suotavia. Kauniina kesäpäivänä aaveet pysyvät aisoissa.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kiitos sinulle tästä Villa Urpon esittelystä. Kävin siellä kymmenen vuotta sitten, sen esnimmäisenä aukiolovuonna, ja paikkaa esitteli meille itse talon valtiatar, vankilatuomiota pakoileva Maija-rouva.

En minäkään voisi kuvitella kenenkään selvän ihmisen pystyvän asumaan siinä psykedeeliseessä ympäristössä, jota kotina Maija-rouva esitteli. Rouva tosin kertoikin asuvansa tyttärensä (?) kanssa villan siipeä, joka ei ollut yleisön nähtävissä. Mutta kuitenkin...

Paikka "haiskahti", kuten myös sen esittelijä, dekadentille ja kalmalle, jälimmäinen tosin loi vaikutelman kylmästä liikemiesjärjestä, jolla ei ollut helvetinkäänmoista silmää millekään taiteelle, eikä myöskään ollut aistittavissa lämpimiä tunteita pois nukkunutta aviomiestään kohtaan.

Pääsymaksun hinnalla saatiin kurkistaa absurdiin ja karmaisevaan maailmaan, jollaiseen turha raha, kohokuorisuus ja ahneus ja viime kädessä psykoaktiivit johtavat.

On myös hurjaa ajatella, että kaupunkisi ent. johtaja Paavola on sotkeutunut suolivyötään myöten Lahtisten taloudellisiin manöövereihin, ainakin lehtitietojen mukaan. No, Pekalla taisi olla omiakin omituisia juttujaan, joiden vuoksi pakoilla poliisia...

Mutta, vieläkin kymmenen vuoden kuluttua käynnistäni Villa Urpossa jotkin vaikutelmat saavat selkäpiini karmimaan...

7:46 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Tota noin , Urpo kyllä Villassaan asui kuolemaansa asti eli vuoteen 1994, kuten myös Maija-Liisa Lahtinen (tämä Urpon leski) jostain vuodesta 1990-2005.
Mette on kyllä käyttänyt "hauskasti" mielikuvitusta luodessaan näitä karmaisevia fiiliksiä Villa-Urposta, mutta se on sitä taiteilijan vapautta.
No nythän ei tarvitse kenenkään mitään mieltä enää Villasta ja sen taiteesta olla kun Urpon poika Jeppe ne itselleen lunastanut ja faijansa tahdon kotimuseosta ja pysyvästä taidenäyttelystä tuossa ympäristössä pois pyyhkinyt.

11:24 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Anteeksi mutta saanen korjauttaa.
Jeppe Lahtinen sulki Villa Urpon vain mittavien kunnostustöiden takia, mutta vain hetkeksi. Nykyään museotoiminta on taas käynnissä siellä, ja voinen sanoa että ei Jeppe ja muukaan perhe ole ainakaan vielä menettänyt järkeään vaikka ovat jo monta vuotta asuneet talossa.

11:14 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home