keskiviikkona, elokuuta 03, 2005

Urin lyyraUr ja Urin lyyra

Olipa kerran, 5000 vuotta sitten Kaksoisvirranmaassa Ur-niminen valtio. Tämän valtion alueelta löysi vuonna 1929 arkeologi, sir Leonard Woolley joukkoitsemurhahaudan. Hauta kuului kuningatar Puabille, ja sieltä löytyi 74 ruumista ja kolme musiikki-instrumenttia, joista yksi oli Urin kultainen lyyra.

Lyyra oli kultaa, setripuuta, lapis lazulia, kalkkikiveä ja Punaisen meren simpukoiden helmiäistä. Sitä säilytettiin Bagdadin museossa, kunnes se tuhoutui Irakin sodan aikana.

Kuultuaan, että lyyra oli tuhottu, brittiläiset harppuharrastajat (harpistit?) päättivät rakentaa sen uudelleen. Lyyran kopio tehtiin alkuperäisistä aineista. Helmiäinen kaiverrettiin laserilla menetelmällä, jota yleensä käytetään muoviin ja puuhun.

Musiikki-instrumenttina lyyra oli ainutlaatuinen. Kaksi muuta löydettyä kappaletta olivat epätäydellisiä, niitä ei voinut soittaa. Nyt valmistettua kopiota on soitettu ympäri maailmaa erityistilaisuuksissa, kuten "Live 8 Eden Project" -konserteissa ja Edinburgin harppufestivaaleilla. Sitä ennen harppua soitettiin lähes viisituhatta vuotta sitten, kuningatar Puabi kuoli n. 2600 eKr.