tiistaina, elokuuta 02, 2005

Turkin naisten ääniTurkkilaisia naisia

Turkkilaisten naisten ääni tukahtuu vieläkin laukauksiin. Televisiossa näytettiin tapaa, jolla poliisi tukahdutti naisten mielenosoituksen. Nyt kaksi turkkilaista television keskusteluohjelmaa, joissa naisille annettiin ääni, kuoli laukauksiin.

Hyvin suositussa ohjelmassa "Women's Voice" Birkul Izik kertoi, että hänen aviomiehensä pahoinpiteli häntä. Kun Birkul Izik palasi kotiin, hänen poikansa ampui äitiään viisi kertaa. Äiti kuoli. Pojan mukaan äiti "häpäisi perheen" puhumalla yksityisistä asioista julkisesti. Ohjelman esittäminen lopetettiin heti.

Yasemin Blozkurt, ohjelman vetäjä, ei tunne olevansa syyllinen Birkulin kuolemaan. Hän sanoo, että hänen ohjelmansa on auttanut tuhansia Turkin naisia keskustelemalla julkisesti asioista, joista he ovat kärsineet kotiensa yksinäisyydessä.

Aysenur Yacizi oli juontajana toisessa "Women's Voicen" kaltaisessa ohjelmassa, "You are not alone". Hänen ohjelmansa lopetettiin samana päivänä kuin Yasemin Blozkurtin ohjelma. Aysenur sanoo, että hänelle tultiin mainostauolla ilmoittamaan, että ohjelman esittäminen loppui nyt. Ohjelma esitettiin suorana, joten mainostauon jälkeen kyynelehtivä juontaja ilmestyi ilmoittamaan uutisensa katsojille.

Niin kauan kuin Turkki pyrkii pysymään väleissä Euroopan kanssa, tällaiset takaiskut jäävät väliaikaisiksi. Yasemin Blozkurt aikoo aloittaa uuden samantyyppisen ohjelman syksyllä. Itse kunniamurhien kitkeminen tulee viemään huomattavasti kauemmin.