tiistaina, elokuuta 09, 2005

Piri Reisin karttaAntarktis?

Monet teoriat von Dänikenistä Hapgoodiin ovat perustaneet kummallisia teorioita Piri Reisin karttaan. Useimmat selostukset alkavat siitä, että Piri Reis oli ihan oikeasti olemassa, ikään kuin miehen ja kartan autenttisuus riittäisi todistamaan kierosilmäisten teorioiden totuuden. Piri Reisin niskoille on useimmiten pantu muinaisten sivilisaatioiden olemassaolo, mutta myös Atlantis ja avaruuden oliot ovat pohjanneet olemassaolonsa Piri Reisin karttaan

Aloitan siitä, että Piri Reis oli ihan oikeasti olemassa. Hän oli turkkilainen amiraali, joka erinomaisen tiedustelutoiminnan ja loistavan kartanpiirtämistyön tuloksena sai aikaan kuuluisan karttansa vuonna 1513. Kartta löydettiin vuonna 1929 turkkilaisesta arkistosta.

Kartta löytyy useilta nettisivuilta isokokoisena. Yllä oleva kuva osoittaa kartan ja siitä vedettyjen johtopäätösten - sanoisinko - yhteensovittamattomuuden asteen. Useat teoriat väittävät, että kartassa esitetään Antarktis, erityisesti Kuningatar Maudin Maa, jäättömänä. Alue on ollut ilman jääpeitettä viimeksi 4000 vuotte ennen ajanlaskumme alkua.

The way the Piri Reis map shows the Queen Maud land, its coastlines, its rivers, mountain ranges, plateaus, deserts, bays, has been confirmed by a British-Swedish expedition to Antarctic ( as said by Olhmeyer in his letter to Hapggod); the researchers, using sonar and seismic soundings, indicated that those bays and rivers etc, were underneath the ice-cap, which was about one mile thick.

Ainakin minun on hieman vaikea yhdistää yllä oleva hehkuva kuvaus karttaan. Lisäksi hehkuttajilta on jäänyt kummallisesti huomaamatta pääpiirre kartassa: eteläreunan manner on suoraa jatkoa Etelä-Amerikkaan, joskin 90 asteen kulmassa. Näinhän ei asia ole.Andit?

Muut hehkutukset koskevat esimerkiksi Andeja, joiden olemassaolon kartta todistaa. Karttaan on todellakin piirretty vuoristo, mutta se on keskellä Amazonin viidakkoa. Samaten väitteet siitä, että Piri Reis tiesi Grönlannin muodostuvan kolmesta osasta, ei saa tukea itse kartasta.Grönlanti vasemmalla, kiinni Pohjois-Amerikan rannikossa?

Olen samaa mieltä yhden asiantuntijan kanssa: Piri Reisin kartta ei osoita todeksi mitään muinaisia kuningaskuntia tai avaruusolentoja, mutta se näyttää selvästi, että Piri Reis oli tiedustelu-upseerina nero ja kartanpiirtäjänä verraton. Kartalla ovat viimeisimmät sen ajan maantieteelliset löydöt esitettyinä tavalla, jolla merenkulkija voi niitä parhaiten hyödyntää, ja tämän on tehnyt mies, jonka laivasto ei osallistunut yhteenkään tutkimusretkeen.

Kartan Antarktis on muuten parhaiten selitetty tutkijan ehdotuksella: Piri Reisiltä yksinkertaisesti "loppui paperi" ja hän jatkoi Etelä-Amerikan rantaviivaa suorassa kulmassa. Kartta on ns. portolaani, se esittää rantaviivoja ja satamia, ei maapalloa avaruudesta katsottuna. Näkökulman vaihdos ei olisi lainkaan haitannut rannikkoa pitkin kulkevaa purjehtijaa.

2 Comments:

Blogger hanhensulka said...

Mielenkiintoinen kirjoitus.

Näitä ihmeteorioita on kaikenlaisista muistakin asioista, miksei sitten kartoista. Däniken teki paljon rahaa kirjoituksillaan ja sehän on hänen tarkoituksensakin, niin kuin kai useimpien kirjoittajien.

Ehkä mielenkiintoisempia spekulaatioita ovat Graham Hancockin kirjat Underworld ja Heavens mirror, joissa puhutaan rantaviivoista ennen jääkauden loppua ja joistakin vanhoista sivilisaatioista samalta ajalta. Ja kartoista Intiassa, jotka näyttäisivät rannikkoa ennen jään sulamista.

Muuten muistaakseni tämä Piri Reis esiintyi myös Waltarin Mikael Hakimissa.

1:11 ap.  
Anonymous SamuliS said...

Kartta on tarinan mukaan kopio tuhansia vuosia vanhoista kartoista. Kartta pitää kuulema paikkansa, muttei sellaisena minä me maailma nykyään tunnetaan, vaan aikaa ennen jääkautta. Tutkimalla vanhoja 1500 luvun karttoja (miten sen ajan kartan piirtäjät on piirtäneet antarktiksen tarkasti ilman jäätä, antarktis löydettiin vasta 300 vuotta myöhemmin) saa koottua kuvaa miltä on maailma näyttänyt ennen maailmojen uudelleen löytämistä.

7:03 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home